Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Až 75 percent žien zažije aspoň raz počas života vaginálnu infekciu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rizikových faktorov, pri ktorých dochádza k narušeniu pošvového ekosystému, je mnoho a ženy ich obyčajne poznajú, uviedol gynekológ Jozef Španka.

Bratislava 25. mája (TASR) – Až 75 percent žien zažije minimálne raz v živote vaginálnu infekciu, nazývanú aj vulvovaginitída. Mnohé z nich pre nedostatok špecialistov, dlhé čakacie termíny či pandémiu nového koronavírusu riešia takýto akútny problém samoliečbou. Gynekológ Jozef Španka na tlačovej konferencii v utorok vysvetlil príčiny vzniku infekcií.

Uviedol, že infekcia môže byť kvasinková, známa ako vaginálna mykóza, ďalej bakteriálna, známa ako vaginóza, alebo zmiešaná. Dôvodom jej vzniku je osídlenie pošvy nežiaducimi mikroorganizmami, v prípade bakteriálnej vaginózy je to často gardnerella. Pri mykotických infekciách sa zas často premnoží druh kvasinky kandida, ktorá sa síce v pošve vyskytuje v istom malom množstve prirodzene, ale zvýšenie pH umožní jej nežiaduci rast.

"Rizikových faktorov, pri ktorých dochádza k narušeniu pošvového ekosystému, je mnoho a ženy ich obyčajne poznajú. Ide o užívanie antibiotík, zmenu sexuálneho partnera, kúpanie v chlórovej vode, užívanie antikoncepcie a podobne. Aj samotná menštruácia či pohlavný zvyk dočasne zvyšujú pH vo vagíne, ktoré by malo byť kyslé a pohybovať sa do 4,5, čo je pomerne kyslé prostredie. Práve v ňom sa darí prospešnému Döderleinovmu bacilu, ktorý zabezpečuje krehkú rovnováhu," uviedol.

Pacientke môže podľa gynekológa pomôcť do chvíle, kým sa dostane na kontrolu k svojmu gynekológovi, samoliečba. Podľa jeho slov môže byť najmä v začiatkoch infekcie a pri nasadzovaní samoliečby často problematické rozpoznať, o aký druh infekcie ide.

Opísal, že bakteriálna vaginóza je typická svojím rybím zápachom a výtokom, ktorý je riedky bielosivý, niekedy žltkastý. Problémy v podobe výraznejšieho pálenia, štípania či svrbenia sa ani nemusia vyskytovať. Kvasinkovú mykózu zas charakterizuje hustý tvarohovitý výtok a obyčajne úporné svrbenie. Obe tieto infekcie majú ešte aj svoju zmiešanú formu.

Dočasným riešením týchto problémov môžu byť podľa odborníka voľnopredajné zdravotnícke pomôcky vo forme čapíkov do pošvy. Obsahujú antiseptické a hojivé látky.