Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Banskej Bystrici evidujú epidemický výskyt rotavírusovej enteritídy

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Rotavírusy patria celosvetovo k najčastejším pôvodcom akútnych hnačkových ochorení u detí do piatich rokov, a to až v 40 percentách.

Banská Bystrica 11. októbra (TASR) - V Banskobystrickom kraji sa v 41. kalendárnom týždni objavil epidemický výskyt rotavírusových enteritíd (akútna choroba tráviaceho traktu spôsobená rotavírusom). "Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici hlásil za okres Banská Bystrica epidemický výskyt tohto ochorenia na novorodeneckom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici," konkretizovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Prvá pacientka ochorela v posledný septembrový deň. Išlo o šestonedieľku, ktorá bola preložená z gynekologicko-pôrodníckeho na infekčné oddelenie. "V týchto dňoch je už chorých šesť detí a jedna šestonedieľka," dodala hovorkyňa.

Protiepidemické opatrenia lekári tohto oddelenia zabezpečili. Spočívajú v striktnej dezinfekcii rúk personálu, v zákaze návštev matiek na oddelení a v intenzívnej dekontaminácii pracovných povrchov a nástrojov na inkriminovaných častiach oddelenia. Odborníci RÚVZ nariadili hlásenie prípadných ďalších novovzniknutých nozokomiálnych nákaz. V epidemiologickom vyšetrovaní naďalej pokračujú.

Rotavírusy patria celosvetovo k najčastejším pôvodcom akútnych hnačkových ochorení u detí do piatich rokov, a to až v 40 percentách. Rotavírusová infekcia sa prejavuje predovšetkým vodnatou hnačkou, pocitom na zvracanie i samotným zvracaním, ktoré vedú k rýchlemu odvodneniu organizmu a rozvoju teploty. Komplikácie sa prejavujú ťažkými následkami dehydratácie, možnosťou rozvoja epileptického záchvatu, prípadne zápalom mozgu. "Za veľmi dôležité považujú odborníci, že ochoreniu sa dá predísť očkovaním," dodala Tolnayová.