Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Banskobystrické transplantačné centrum prešlo organizačnými zmenami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Ďalšou zmenou organizácie práce centra bol v uplynulom roku vznik oddelenia odberov orgánov a transplantačných databáz, uviedla hovorkyňa nemocnice.

Banská Bystrica 6. januára (TASR) - Transplantačné centrum Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktoré patrí medzi špičkové pracoviská na Slovensku vykonávajúce transplantácie pečene, obličiek a zároveň odbery orgánov, prešlo minulý rok organizačnými zmenami. Najvýraznejšou je vznik Kliniky transplantačnej chirurgie Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU), ktorá má zefektívniť chirurgický servis pre pacientov zaradených do transplantačného programu. TASR o tom informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Klinika vznikla zlúčením oddelenia cievnej chirurgie a hepato-pankreato-biliárnej chirurgie, ktorá pôsobila pod II. Chirurgickou klinikou SZU.

"Dôvodom zriadenia kliniky bola nevyhnutná potreba vytvorenia špecializovaného chirurgického tímu, ktorý sa bude prioritne venovať transplantáciám brušných orgánov a po chirurgickej stránke zabezpečí plynulý chod transplantačného programu, a to 24 hodín denne, sedem dní v týždni," vysvetlil Július Janek, prednosta kliniky a zároveň jeden z dlhoročných vedúcich chirurgov programu transplantácie pečene.

Novovytvorený tím lekárov a sestier v každodennom režime naďalej zabezpečuje aj starostlivosť o pacientov s ochoreniami ciev, pečene, pankreasu a žlčových ciest.

Podľa Maťašeje ďalšou zmenou organizácie práce centra bol v uplynulom roku vznik oddelenia odberov orgánov a transplantačných databáz.

"Z dôvodu postupného budovania, zvyšovania aktivity a rozširovania spektra výkonov bolo nevyhnutné po dlhých rokoch reštrukturalizovať organizačnú štruktúru a zefektívniť koordinačnú činnosť, nutnú pre správne fungovanie transplantačného centra," konštatoval primár oddelenia Radovan Takáč.

Podľa neho náplňou činnosti oddelenia je organizačné zabezpečovanie odberového programu, nepretržitej 24-hodinovej transplantačnej koordinátorskej služby, vytvorenie a spravovanie potrebných, nevyhnutných databáz a ich analýza.