Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bezpečnosť lieku Diane-35 prehodnocujú, výsledky budú v máji

Liek proti akné bude stiahnutý z trhu 135 krajín. Foto: news.com.au

Európska lieková agentúra začala prehodnocovať bezpečnosť lieku Diane-35, výsledky budú známe v polovici mája tohto roka.

Bratislava 18. februára (TASR) - Európska lieková agentúra (EMA) začala prehodnocovať bezpečnosť lieku Diane-35, výsledky budú známe v polovici mája tohto roka. Diane-35 je určený na liečbu akné či nadmerného ochlpenia, má však aj antikoncepčné účinky. Pacientkam, ktoré liek užívajú, však nateraz Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) neodporúča samovoľne ukončiť liečbu.

"Prehodnocovanie užívania lieku sa začína na podnet francúzskej liekovej agentúry (ANSM), ktorá na konci januára oznámila pozastavenie užívania lieku Diane-35, ku ktorému by malo dôjsť v priebehu nasledujúcich troch mesiacov," napísal na svojom webe ŠÚKL. Odborníci z francúzskej liekovej agentúry poukázali podľa denníka Sme na štyri úmrtia žien, ktoré tabletky brali od roku 1987. Ďalších 125 žien malo mať v žilách či tepnách krvné zrazeniny. Legislatíva EÚ je nastavená tak, že pokiaľ jedna krajina prijíma regulačné opatrenia týkajúce sa lieku používaného aj v ostatných krajinách, prehodnocuje sa užívanie lieku spoločne a spoločne sa prijímajú opatrenia platné vo všetkých krajinách EÚ.

"Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) vyhodnotí všetky dostupné údaje o prínosoch a rizikách lieku Diane-35 a jeho generík. Na základe zistených výsledkov odporučí, či registrácia lieku ostatne platná, alebo dôjde k zmene alebo pozastaveniu užívania lieku," informuje slovenský liekový ústav s tým, že výsledky budú záväzné pre všetky krajiny EÚ. EMA vyzýva všetkých lekárov, pacientske organizácie a pacientov, aby zaslali údaje, ktoré môžu súvisieť s touto procedúrou. Na internetovej stránke agentúry bude na tento účel onedlho sprístupnená špeciálna sekcia.

Vo Francúzsku a niektorých ďalších krajinách je liek indikovaný len na liečbu akné. Francúzska lieková agentúra však podľa ŠÚKL potvrdila, že Diane-35 sa napriek tomu predpisuje aj ako antikoncepcia. Denník Sme napísal aj o prípade Slovenky, ktorej dlhodobé užívanie lieku spôsobilo vážne zdravotné problémy.