Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Biela palica dáva slabozrakým možnosť samostatného pohybu

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

15. október je Medzinárodným dňom bielej palice.

Paríž/Toronto/Bratislava 15. októbra (TASR) - Najmä slabozrakí a nevidiaci ľudia si v mnohých krajinách sveta dnes pripomínajú Medzinárodný deň bielej palice. Biela palica, symbol slepoty a slabozrakosti, umožňuje približne 160 miliónom takto postihnutým ľuďom pohybovať sa samostatne na verejnom priestranstve mesta.

Svetová únia nevidiacich (World Blind Union, WBU) na svojej stránke informovala, že možnosť pohybovať sa bezpečne a samostatne na verejnom priestranstve sa v týchto časoch stalo kritickou realitou pre každého jednotlivca. Pre slabozrakého či nevidomého ešte viac.

Na Slovensku Únia nevidiacich a slabozrakých pripravuje dopravno-výchovnú akciu Deň bielej palice. Jej hlavným cieľom je zvyšovať povedomie vodičov o význame a funkcii bielej palice, zároveň aj prispievať k bezpečnosti nevidiacich a slabozrakých i samotných vodičov.

Na nápad používať bielu palicu prišla v roku 1930 Parížanka Guilly d'Herbemont, ktorá žila na Boulevard de Courcelles. Cez túto ulicu prechádzalo mnoho zrakovo postihnutých, ktorí bývali vo svojom sídle na ulici Daru. Guilly d'Herbemont im často pomáhala dostať sa do strediska. Pochopila, aké problémy majú títo ľudia pri prechádzaní z jednej ulice do ďalšej. Prvý svetelný semafor v Paríži inštalovali v roku 1923 na križovatke ulíc Strasbourg - Saint-Denis, označené prechody pre chodcov prišli o niečo neskôr, len dopravní policajti vtedy s bielou palicou regulovali premávku.

Parížanka si uvedomila, aké nebezpečenstvo číha na zrakovo postihnutých pri prechádzaní cez ulicu. Prišla k záveru, že ich treba viditeľne označiť. Dostala nápad, že výrazným znakom bude - biela palica. Podobne ako dopravní policajti, mohli nevidiaci bielu palicu zdvihnúť a zastaviť idúce vozidlá. Guilly d'Herbemont bola odhodlaná naplno svoj nápad realizovať.

Po prvých problémoch materiálneho charakteru odovzdala symbolicky v prítomnosti niekoľkých ministrov prvé dve biele palice - jednu predsedovi Združenia veteránov, ktorí stratili zrak počas vojny, a ďalšiu istej žene.

Už v roku 1931 nová pomôcka prekročila hranice nielen mesta na Seine, ale i Francúzska. Čoskoro ju začali používať v ďalších krajinách, najskôr európskych, neskôr, v októbri 1932 aj v USA.

Aj v súčasnosti predstavuje biela palica univerzálnu pomôcku pre slabozrakých. Jej tvar a využitie zaznamenali zmenu. Je dlhšia, tenšia, teleskopická a skladacia.

Účastníci Valného zhromaždenia WBU v Káhire v roku 1992 odporučili, aby sa 15. október pripomínal ako medzinárodný deň.