Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas hlavného dňa Bielej pastelky sa vyzbieralo vyše 69 tisíc eur

Foto: TASR/Ján Siman

Do hlavného zbierkového dňa 25. septembra sa na Slovensku zapojilo približne 2500 dobrovoľníkov s pokladničkami, ktorí jednoeurové príspevky odmenili praktickou spinkou s vyobrazením bielej pastelky.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Počas hlavného dňa (25. septembra) verejnej zbierky Biela pastelka 2013 sa vyzbieralo 69.327,90 eur.

Suma je určená na podporu ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím. Zbierka sa konala v uliciach 210 miest a obcí. V predchádzajúcom roku dobrovoľníci vyzbierali 67.067,31 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Simona Šípová.

"Úprimne ďakujeme všetkým darcom. Ich prejav podpory je pre nás záväzkom aj naďalej bezplatne poskytovať sociálne služby nevidiacim a slabozrakým na 60 poradenských miestach po celom Slovensku," uviedla riaditeľka ÚNSS Ivana Potočňáková. Verejná zbierka Biela pastelka trvá do konca roka, ešte stále do nej možno prispieť zaslaním SMS správy v hodnote 2 eurá na číslo 820 alebo ľubovoľným vkladom na účet číslo 4030016212/3100.

Do hlavného zbierkového dňa 25. septembra sa na celom Slovensku zapojilo približne 2500 dobrovoľníkov s pokladničkami, ktorí jednoeurové príspevky odmenili praktickou spinkou s vyobrazením bielej pastelky. V Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove si návštevníci infostánkov ÚNSS mohli nechať bezplatne vyšetriť zrak Fundus kamerou. Vyšetrenie slúži na diagnostiku vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá u starších ľudí môže viesť k strate zraku. Túto možnosť využilo 332 záujemcov, z toho 126 mužov a 206 žien, v priemernom veku 56 rokov. Takmer 24 % (79) z nich, dostalo odporúčanie vyhľadať čo najskôr očného lekára s upozornením na možné ochorenie sietnice.

ÚNSS je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4700 členov združených v 68 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. ÚNSS vznikla v roku 1990.