Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri liečbe nádorov tráviaceho traktu je dôležitá včasná diagnostika

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako prvý na Slovensku zaviedol BCM SAV metodické postupy na identifikáciu mutácií pri hereditárnych formách karcinómu kolorekta.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovensko patrí medzi krajiny s vysokým výskytom zhubných nádorov tráviaceho traktu, predovšetkým karcinómu kolorekta a pankreasu. Hlavným problémom je nízky záchyt ochorenia v skorých štádiách, kedy je ešte liečiteľné štandardnými terapeutickými postupmi. Prevencia a včasná diagnostika sú základom pre zvýšenie percenta prežívania pacientov a zlepšenie kvality ich života. Práve týmto sa zaoberá projekt VISION. TASR o tom informovala PR manažérka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) Zuzana Vetrecin Čeplíková.

Koordinátorom projektu je Ústav experimentálnej onkológie BMC SAV, ktorý sa dlhodobo venuje výskumu zhubných nádorov tráviaceho traktu. Zároveň ako prvý na Slovensku zaviedol metodické postupy na identifikáciu mutácií pri hereditárnych formách karcinómu kolorekta. Jedným z hlavných cieľov projektu VISION je hľadanie nových inovatívnych prístupov, s využitím moderných technológií na báze nanomateriálov, na včasnú diagnostiku týchto ochorení.

"Vďaka úzkej spolupráci s renomovanými zahraničnými vedeckými inštitúciami v oblasti klinického onkologického výskumu a špičkovými odborníkmi v oblasti nanobiotechnológií chceme dosiahnuť posilnenie excelentného translačného onkologického výskumu na Slovensku. Výmenou skúseností a prenosom získaných vedeckých poznatkov do klinickej praxe chceme prispieť k zlepšeniu včasnej diagnostiky zhubných nádorov tráviaceho traktu," uviedla koordinátorka projektu VISION Alena Gábelová.

Ambíciou projektu je zatraktívniť onkologický výskum pre mladých talentovaných vedcov a lekárov a podporiť ich profesionálny rast. Projekt VISION poskytuje mladým vedcom možnosť pracovať v renomovaných zahraničných laboratóriách, kde si osvoja najmodernejšie vedecké technológie. Dôležitou úlohou projektu je tiež posilnenie vedeckej spolupráce na národnej a medzinárodnej úrovni a prehlbovanie prepojenia klinického a základného výskumu.

"Prostredníctvom edukačno-odborných aktivít si projekt dáva za cieľ zvýšiť povedomie širokej laickej verejnosti o potrebe základného a translačného onkologického výskumu, a poukázať na dôležitosť primárnej prevencie, ktorá významnou mierou môže prispieť k zníženiu výskytu zhubných nádorov," dodala Gábelová.

Projekt VISION je podporený z programu Európskej únie pre výskum a inovácie Horizont 2020.