Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Boj proti AIDS naprieč Afrikou napreduje rôznym tempom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Najväčší pokrok v boji proti HIV/AIDS sa podarilo dosiahnuť v štátoch Ghana, Malawi a Zambia.

Londýn 26. novembra (TASR) - Podľa medzinárodnej neziskovej organizácie ONE, založenej frontmanom skupiny U2 Bonom Voxom, je v jednotlivých afrických krajinách možné v boji proti AIDS pozorovať veľké rozdiely. Dnes o tom informovala agentúra Reuters. V analýze stavu globálneho boja proti vírusu ľudskej imunodeficiencie (HIV) a AIDS organizácia ONE uvádza, že zatiaľ čo niektoré africké krajiny dosiahli v boji proti chorobe "bod zvratu", iné výrazne zaostávajú.    

Na celom svete je vírusom HIV, ktorý spôsobuje AIDS, nakazených viac než 35 miliónov ľudí, z čoho 25 miliónov žije v subsaharskej Afrike. Napriek tomu sa výskyt vírusu HIV choroby AIDS v jednotlivých afrických krajinách veľmi líši.    

"Naša analýza ukazuje významné rozdiely medzi pokročilými krajinami a oneskorencami, z čoho vyplýva, že aplikovanie rovnakého prístupu v boji proti AIDS na celý kontinent nemá zmysel," povedala Erin Hohlfelderová, riaditeľa ONE pre zdravotnú politiku.    

Podľa tejto analýzy dosiahlo 16 krajín subsaharskej Afriky to, čo odborníci popisujú ako "začiatok konca AIDS" - teda okamih, keď je celkový počet nových infekcií HIV nižší než počet pacientov, ktorí sa v rovnakom roku stanú novými príjemcami liečby na AIDS.

Najväčší pokrok v boji proti HIV/AIDS sa podarilo dosiahnuť v štátoch Ghana, Malawi a Zambia, kde za týmto výsledkom podľa správy ONE stojí spolupráca vlád, medzinárodných darcov a občianskeho sektora.

Iné krajiny, ako Kamerun Nigéria a Togo - zaostávajú. Podľa ONE za to môže nedostatok politickej vôle k boju proti HIV, nedostatočné financovanie, ako aj stigma voči marginalizovaným skupinám obyvateľstva, kde sú HIV infekcie najčastejšie. V globálnom meradle správa ONE konštatuje významný pokrok k dosiahnutiu "začiatku konca AIDS".    

Začiatok konca AIDS

"Ak aktuálny trend bude pokračovať, svet môže tento míľnik dosiahnuť už v roku 2015," píše sa v správe. Podľa Hohlfelderovej to však ešte nie je úplne hotová vec. Dosiahnutie "začiatku konca AIDS" závisí od darcov a krajín, ktorých sa boj proti HIV/AIDS týka a ich schopnosti zabezpečiť liečbu HIV a poskytovanie služieb v oblasti prevencie všetkým, ktorí to potrebujú. Ako jeden z najzávažnejších problémov globálneho boja proti HIV/AIDS, správa ONE uvádza nedostatok peňazí.    

Podľa UNAIDS chýba na boj proti HIV/AIDS každoročne až 3 až 5 miliárd dolárov, pričom na zvrátenie tejto choroby by bolo potrebných celkovo až 22 až 24 miliárd dolárov.   

Objem financií určených na boj s HIV/AIDS od medzinárodných darcov sa pritom za posledné roky zmenšil a situáciu nezlepšuje ani to, že väčšina afrických vlád nedáva 15 percent rozpočtu na zdravotníctvo, ako sa pôvodne zaviazali. "V mnohých ohľadoch boj s AIDS stráca na obrátkach v dôsledku svojho úspechu," konštatuje Hohlfelderová. "Vzhľadom na to, že AIDS už nie je vnímaný ako globálny zdravotný stav núdze, ale skôr len ako chronické a zvládnuteľné ochorenie, boj proti nemu stratil na svojej predošlej politickej hybnej sile," dodala.