Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

BOJNICE: Vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve v nemocnici pokračuje

Na snímke budova Nemocnice s poliklinikou v Prievidzi so sídlom v Bojniciach. Foto: TASR/Alexandra Moštková

V novej kolektívnej zmluve mali byť pôvodne zakotvené upravené platy sestier a pôrodných asistentiek.

Bojnice 1. júna (TASR) - Vyjednávanie o podobe novej kolektívnej zmluvy (KZ) na rok 2014 medzi odborovými združeniami a vedením Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktoré začalo ešte v závere minulého roka, naďalej pokračuje. Ako pre TASR spresnila námestníčka riaditeľa pre riadenie ľudských zdrojov NsP Prievidza Amália Uhliarová, znamená to, že sa ani jedna strana nerozhodla pre riešenie sporu pred sprostredkovateľom.

V novej KZ mali byť pôvodne zakotvené upravené platy sestier a pôrodných asistentiek. Prvý návrh počítal so znížením platov od 130 do 200 eur. Tento návrh ako i druhú ponuku vedenia, ktorú zástupcovia odborov označili za kozmetickú úpravu, odborové združenia pri NsP v Bojniciach odmietlo. "Po skončení platnosti poslednej kolektívnej zmluvy (31. marca, pozn. TASR) sa tento rok neuzavrela žiadna nová, ani nebola predĺžená pôvodná. Ale podľa Zákonníka práce za určitých okolností sa pôvodné mzdové podmienky považujú za dohodnuté ešte do 12 mesiacov po skončení jej platnosti, táto situácia u nás nastala, preto sa reálne nezmenili platy nikomu, ani sestrám a pôrodným asistentkám," reagovala Uhliarová.

Vedenie nemocnice pred časom odôvodňovalo znižovanie platov tým, že má záujem dostať do súladu príjmy, ktoré nemocnica získava od zdravotných poisťovní s jej nákladmi, chce tiež dosiahnuť úpravu platov u sestier a asistentiek na úroveň porovnateľných nemocníc. "Hlavným problémom sú osobné náklady, keďže tvoria 82 percent z príjmov od poisťovní. To by mohlo z krátkodobého hľadiska viesť k destabilizácii nemocnice," upozorňoval riaditeľ NsP v Bojniciach Belanský.

Bojnická nemocnica sa tiež obrátila na poisťovne s požiadavkami úprav finančných objemov, limitov a jednotkových cien. Podľa Uhliarovej k zmenám došlo, ale vôbec nejde o dostatok zdrojov na zvyšovanie platov.

Najbližšie rokovanie medzi odbormi a vedením nemocnice o podobe novej KZ je naplánované na budúci týždeň.