Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bojnická nemocnica nedostatkom krvi v lete netrpí

Ilustračn foto Foto: TASR/AP

HTO bojnickej nemocnice nepatrí pod Národnú transfúznu službu (NTS). Krv si odoberá a spracúva samo.

Bojnice 26. júla (TASR) - Krvi od dobrovoľných darcov má Hematologické a transfúziologické oddelenie (HTO) Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach v letných mesiacoch dostatok. Ako informovala primárka oddelenia Lívia Harmatová, a to aj napriek tomu, že v lete vykonajú týždenne o desať až 30 odberov menej ako v ostatných mesiacoch.

HTO bojnickej nemocnice nepatrí pod Národnú transfúznu službu (NTS). Krv si odoberá a spracúva samo. "Odbery sú raz do týždňa a robíme ich primárne pre potreby bojnickej nemocnice a nemocnice v Handlovej. Darcov pozývame na každé darovanie krvi," objasnila Harmatová.

Bojnické HTO dovolenkové obdobie podľa jej slov trochu cíti. "Odberov je o čosi menej, no klasickým nedostatkom momentálne netrpíme," doplnila s tým, že počas mesiacov jún, júl a august eviduje oddelenie 50 až 75 odberov krvi týždenne, v ostatných mesiacoch je odberov týždenne v priemere okolo 80.

Oddelenie pomáha v prípade potreby aj iným nemocniciam v okolí, v lete či v rámci náborového darcovstva krvi spolupracuje so Slovenským Červeným krížom v Prievidzi. "Náborové akcie rieši SČK s Národnou transfúznou službou, ktorá potom zabezpečuje mobilné výjazdy do nášho okresu. Naši darcovia takto pomáhajú Národnej transfúznej službe. Teda nechodia len k nám, ale v rámci mobilných jednotiek aj do Národnej transfúznej služby," uzavrela Harmatová.

Bojnické HTO eviduje okolo 3000 aktívnych darcov krvi a ročne vykoná v priemere 3500 odberov krvi. Mesačne príde na oddelenie darovať krv asi 100 prvodarcov.