Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bojovať s chuťou na sladké môžu pomôcť nízkokalorické sladidlá

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odporúča zároveň vyvažovať množstvo prijatej a vydanej energie športovou alebo aspoň zvýšenou pohybovou aktivitou.

Bratislava 19. septembra (TASR) - V záujme udržania zdravej telesnej hmotnosti a pri znižovaní nadváhy musia ľudia podľa gastroenterológa Petra Minárika veľmi starostlivo riadiť svoju preferenciu sladkej chuti. Odporúča zároveň vyvažovať množstvo prijatej a vydanej energie športovou alebo aspoň zvýšenou pohybovou aktivitou. "Nízkokalorické sladidlá umožnia znížiť energetický obsah potravín a nápojov a ľahko tak znížiť množstvo prijatých kalórií pri zachovaní pôvodnej nezmenenej sladkej chuti potravy. Pôžitok zo sladkej chuti ostáva tak plne zachovaný," uviedol Minárik.

V potravinách a nápojoch sa často používajú názvy ako "prírodný" alebo "bez pridaného cukru", aby sa odlíšili potraviny a nápoje bez alebo s upraveným množstvom cukru. Telo však pri trávení, vstrebávaní a spaľovaní nerobí rozdiely. Nevie rozlíšiť, čo presne je zdrojom glukózy alebo fruktózy, a preto ich absorbuje bez ohľadu na to, či pochádzajú z medu, sirupu, ovocia, cukrovej trstiny, kockového cukru, koláča alebo nealkoholických nápojov. Denná potreba glukózy je asi okolo 150 gramov.

"Výskum ukazuje, že naša preferencia sladkej chuti nie je iba dôsledkom nových potravinárskych technológií, ľahkej dostupnosti sladkých potravín a nápojov a marketingových aktivít zameraných na ich propagáciu," poukázal Minárik. Obľuba sladkej chuti je podľa jeho slov vrodená a vyvinula sa pravdepodobne preto, aby ľudí priťahovalo materské mlieko a bezpečné zdroje potravy a energie. Dôkazom toho majú byť novorodenci, ktorí už niekoľko hodín po pôrode vykazujú vysokú preferenciu sladkej chuti.

Samotná voľba nápoja či potraviny s označením "light" nemá ako taká zoštíhľujúci účinok, ale má byť súčasťou lepšej kontroly nad energetickou rovnováhou. "Dlhodobo sa ukazuje, že sladidlá preferujú ľudia, ktorí obľubujú sladkú chuť potravín a zároveň si kontrolujú svoju energetickú bilanciu," skonštatoval Minárik. Medzi najznámejšie nízkokalorické sladidlá patrí aspartám. Európska komisia najnovšie schválila aj prírodné sladidlo steviol-glykozidy z listov rastliny stévia.