Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Borovka: Cukrovka môže skrátiť život aj o niekoľko rokov

Na archívnej snímke z 9. júna 2015 je inzulínové pero. Foto: TASR/AP

Cukrovka skracuje život o šesť rokov, ak pacient nemá iné komplikácie.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Cukrovka skracuje život aj o niekoľko rokov, upozorňuje prezident občianskeho združenia Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka. "Včasná diagnostika cukrovky patrí medzi kľúčové faktory, ale rovnako dôležitou je aj jej liečba, ktorá výrazným spôsobom dokáže skvalitniť a predĺžiť životy pacientov," uviedol.

Priblížil, že cukrovka skracuje život o šesť rokov, ak pacient nemá iné komplikácie. V prípade, že prekoná infarkt alebo mozgovú príhodu, je pravdepodobné, že pacient bude žiť kratšie o 12 rokov. Ak je prítomná aj chronická choroba obličiek, bilancia je mínus 16 rokov. Dôležité je podľa Borovku dbať o prevenciu, poznať typické príznaky ochorenia a pri podozrení okamžite vyhľadať lekára.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu Zbynek Schroner doplnil, že diabetes mellitus je hlavným rizikovým faktorom komplikácií veľkých aj malých ciev. Spresnil, že je to predovšetkým dvojnásobne častejší výskyt mozgovej príhody u cukrovkárov voči bežnej populácii, či napríklad aj štvornásobná pravdepodobnosť srdcovo-cievneho ochorenia a poškodenia filtračného systému obličiek a ich zlyhanie.

"Srdcovo-cievne riziká treba znížiť už od samého začiatku. K dispozícií máme liečbu, ktorá popri úprave diabetu významne chráni orgány," podotkol prezident občianskeho združenia Slovenská diabetologická asociácia Emil Martinka. Odborníci sa zároveň zhodujú, že dôležitá je aj úprava telesnej hmotnosti.

Oddialeniu akútnych a chronických komplikácií cukrovky môžu pomôcť aj glukózové senzory. "Na Slovensku máme aktuálne 36 ambulantných certifikovaných centier na ambulantné nastavenie inzulínovej pumpy a kontinuálny monitoring glukózy," doplnila predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti Viera Doničová.