Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pred bratislavskými nemocnicami budú protesty proti parkovnému

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Aktivisti sa stretli aj s riaditeľom Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Miroslavom Bdžochom.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Na parkoviskách pred bratislavskými nemocnicami v Petržalke a Ružinove sa chystajú tento týždeň protesty. Organizujú ich aktivisti, ktorí bojujú proti spoplatneniu parkovísk. Za parkovanie musia pacienti aj zamestnanci platiť od pondelka (2.12.).

Protestné zhromaždenia pri rampách parkoviska v areáli Nemocnice Ružinov bude v stredu (4.12.) o 11.00 h, vo štvrtok (5.12.) o 15.00 h je naplánovaný protest pred nemocnicou na Antolskej v Petržalke. "Veríme, že na tomto proteste sa zúčastnia občania, ktorým nie je ľahostajný súčasný stav," informovali dnes aktivisti, ktorí budú v stredu poobede rokovať s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD). Tvrdia, že podporujú aktivity občanov, ktorí ignorujú spoplatnené parkoviská a monitorujú nespokojnosť ľudí žijúcich v blízkosti nemocníc spojenú s parkovaním pred ich domami.

Aktivisti sa stretli aj s riaditeľom Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Miroslavom Bdžochom. Žiadali ho o doklady spojené s verejným obstarávaním a začatím prevádzky spoplatnených parkovísk. Naďalej trvajú na dobrovoľnom odstúpení nájomcu od zmluvy alebo na jej vypovedaní zo strany nemocnice. Riaditeľ ich informoval, že doklady postúpil ministerke zdravotníctva. "Doplnil, že z dôvodov režimu utajenia daných skutočností a absencie prevádzkového poriadku, nám ich nemôže poskytnúť," tvrdia.

Aktivisti sa stretli aj s riaditeľom Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Miroslavom Bdžochom. Žiadali ho o doklady spojené s verejným obstarávaním a začatím prevádzky spoplatnených parkovísk. Naďalej trvajú na dobrovoľnom odstúpení nájomcu od zmluvy alebo na jej vypovedaní zo strany nemocnice. Riaditeľ ich informoval, že doklady postúpil ministerke zdravotníctva. "Doplnil, že z dôvodov režimu utajenia daných skutočností a absencie prevádzkového poriadku, nám ich nemôže poskytnúť," tvrdia. Hovorkyňa nemocnice povedala, že UNB nebude komentovať nepravdivé a vykonštruované obvinenia.

Zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) aj občianski aktivisti hovoria, že existujú dôvody na to, aby zmluva na prenájom bola ukončená. Vedenie UNB, pod ktoré obe nemocnice spadajú, však tvrdí, že urobilo od nástupu do funkcie všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy. "Dovedna 47 úkonov. Zmluva je platná, vyplýva zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry, a UNB ju musí napĺňať," povedala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Dodáva, že ak by UNB zmluvu bez relevantného právneho dôvodu vypovedala alebo ju neplnila, hrozí povinnosť platiť ušlý zisk a náhradu škody minimálne milión eur. "UNB nedisponuje právnym argumentom, ktorý by zvrátil súčasný stav," podčiarkla.

Vinu za prenájom parkovísk podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smeru-SD) aj súčasného vedenia nemocnice nesie bývalý riaditeľ nemocnice Miroslav Bucha a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).