Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V bravčovom mletom mäse z Poľska našli českí inšpektori salmonely

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Maximálna doba trvanlivosti produktu z inkriminovanej šarže 154511316005 vypršala 30. apríla 2016.

Praha 9. mája (TASR) - Bravčové mleté mäso importované z Poľska, ktoré ponúkala v prevádzkach obchodná sieť Lidl ČR, bolo infikované baktériami salmonela. Odhalila to česká Štátna pôdohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI).

Zároveň uistila, že výrobok označený Čerstvá porce - Vepřové mleté maso 100% v 500-gramovom balení od spoločnosti Hamburger Pini Sp. z o.o. z poľského Kutna už nie je na trhu. Maximálna doba trvanlivosti produktu z inkriminovanej šarže 154511316005 vypršala 30. apríla 2016.

Prítomnosť salmonel potvrdila kontrola v jednej zo vzoriek odobratých v predajni v Děčíne.

Hovorca SZPI Pavel Kopřiva dnes prostredníctvom médií dôrazne odporučil všetkým spotrebiteľom, aby potravinu, ak ju majú doma v mrazničke, nekonzumovali. Salmonely spôsobujú totiž ochorenie známe ako salmonelóza, ktoré je nebezpečné predovšetkým pre skôr narodených a deti.

Podľa hovorcových slov pre internetové vydanie denníka Blesk nameraná teplota naznačila, že ku kontaminácii mäsa nedošlo pri predaji, ale buď počas výrobného procesu alebo počas prepravy.