Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Naď: Vytvorí sa viac ako 5000 odberných miest a 4901 tímov

Na snímke testovanie v obci Bardejovská Zábava v okrese Bardejov v nedeľu 25. októbra 2020. Foto: TASR – František Iván

Testovať sa bude od soboty do nedele (31. 10. - 1. 11.), a to v čase od 7.00 do 22.00 h, pričom posledný ster sa bude odoberať o 21.30 h.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Počas plošného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku bude nadchádzajúci víkend vytvorených viac ako 5000 odberných miest, pripravených bude 4901 odberných tímov. Testovať sa bude od soboty do nedele (31. 10. - 1. 11.), a to v čase od 7.00 do 22.00 h, pričom posledný ster sa bude odoberať o 21.30 h. Následne sa dokončí proces v odbernom mieste, vydezinfikuje sa a pripraví sa na ďalší deň. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na utorkovej tlačovej konferencii.



Na testovaní sa nemusia zúčastniť deti do desať rokov, autisti, onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav (napríklad zlomený nos). Potrebné bude potvrdenie od lekára. Rovnako sa nemusia dať testovať tí, ktorí v posledných 90 dňoch boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Výnimka bude platiť aj pre osoby nad 65 rokov, ale len v prípade, ak budú v dobrovoľnej domácej karanténe. Pri zákaze vychádzania sa budú v rámci výnimiek uznávať tiež výsledky PCR testov, ktoré občania dostanú v piatok (30. 10.). Platiť nebudú výsledky krvných testov.

Občania by sa mali na testovaní zúčastňovať v časových slotoch podľa prvého písmena priezviska, čo by malo zabrániť hromadeniu sa ľudí. Obec si však môže určiť aj iný postup, napríklad organizovať testovanie podľa ulíc. V najbližších dňoch by mali ľudia dostať do schránky tiež informačný leták. Ako však upozornil minister, obsahuje ešte starú informáciu o troch dňoch testovania.



Operatívne sa podľa neho budú riešiť prípady, ak by čakalo pred zatvorením miest ešte veľa ľudí. Apeloval na občanov, aby si to nenechávali na poslednú chvíľu. Vyzval ich tiež, aby v radoch pustili pred seba tehotné ženy či dôchodcov. Ak by rodičia chceli otestovať svoje deti, vyjdú im v ústrety. Z hľadiska zahlcovania kapacít im to však neodporúča.

Ako uviedol šéf rezortu, na stránke Somzodpovedny.sk sú hotelové zariadenia, ktoré budú poskytovať pozitívne testovaným ubytovanie, ak budú mať záujem. Upozornil, že nebude zadarmo a nebude ho platiť štát.

"Certifikáty o výsledku testu sú tlačené na špeciálnom, nefalšovateľnom papieri," upozornil tiež minister. Keďže vzniklo podozrenie, že niekoľko certifikátov bolo odcudzených, budú na ne dávať špeciálnu značku podľa odberového miesta. Občania sa certifikátmi budú preukazovať pri kontrole.

Upozornil, že ak sa niekto nezúčastní na plošnom testovaní a v súvislosti so zákazom vychádzania sa objedná na PCR test v pondelok a ešte v stredu nebude mať výsledky, musí sa po tieto dni správať podľa platných pravidiel. Dodal tiež, že pri výnimkách nebudú platiť ani výsledky antigénových testov zo súkromných laborátorií.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR – Maroš Černý

Naď potvrdil tiež komunikáciu s viacerými veľkými firmami, ktoré prejavili záujem zriadiť vlastné odberové miesto. Tie by mali byť zabezpečené aj v rámci kritickej infraštruktúry štátu.

Minister tiež vysvetlil, že všetky údaje po testovaní prenesú do Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), kde ich prepíšu do systému, a to aj preto, aby pri infekčných ľuďoch mohli ďalej dohľadávať kontakty. Poznamenal, že nebol čas na zabezpečenie online spracovávania výsledkov vo všetkých obciach.

Deklaroval bezpečnosť odberných miest, dostatočne zabezpečená bude podľa neho aj miestnosť na odkašľanie. Zhrnul, že sú tam zatvárateľné koše, človek je tam sám a všetko je konzultované s hygienikom. Tvrdí, že neeviduje, že by sa niekto z personálu a dobrovoľníkov nakazil pri pilotnom testovaní. Podotkol, že odvtedy neuplynula lehota, keď by sa dala zistiť infekčnosť.