Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Brusel prešetruje zákon zakazujúci vývoz liekov zo Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR

Ak by Brusel rozhodol, že týmto krokom Slovensko skutočne pochybilo, hrozili by mu podľa advokátky Jany Martinkovej sankcie.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Pre zdravotnícky zákon ministerky Zuzany Zvolenskej, ktorý firmám obchodujúcim s liekmi zakázal ich vývoz do zahraničia, sa Slovensko dostalo pod drobnohľad Bruselu. Mohli ním byť totiž porušené európske pravidlá o voľnom pohybe tovaru. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny (HN).

"Komisia posudzuje súlad týchto opatrení s právom Európskej únie," potvrdil pre HN hovorca Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Andrej Králik. Noviny pripomenuli, že rezort zdravotníctva chcel týmto opatrením ochrániť pacientov pred prípadným nedostatkom liekov. Keďže na Slovensku sú lacné, vo veľkom sa vyvážajú za hranice. A to chcel štát obmedziť.

Ak by Brusel rozhodol, že týmto krokom Slovensko skutočne pochybilo, hrozili by mu podľa advokátky Jany Martinkovej sankcie. Konkrétne penále, ktoré môže byť v desiatkach až stovkách tisíc eur, informovali ďalej HN. Ministerstvo zdravotníctva si podľa novín takýto scenár nepripúšťa a dané opatrenia považuje za adekvátne a v súlade s európskou legislatívou.

Možnosť zakázať vývoz liekov distribútorom sa zaviedla vlani v januári, uviedli HN. Odvtedy Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vydal 142 rozhodnutí o nepovolení vývozu pre takmer 100.700 kusov balení liekov, informovali ďalej noviny s tým, že žiadna distribučná spoločnosť sa proti rozhodnutiam neodvolala. Kto poslal sťažnosť do Bruselu, neprezradili komisia ani ministerstvo. Podľa novín to bola pravdepodobne niektorá distribučná firma, ktorej nové pravidlá kazia biznis.