Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bratislavský kraj pripravuje Deň očkovania proti HPV vírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zaočkovať sa budú môcť dať všetky 12-ročné dievčatá a chlapci, v ich prípade je očkovanie plne hradené zo zdravotného poistenia.

Bratislava 14. júna (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) organizuje Deň očkovania proti HPV vírusu. Chce ním prispieť k prevencii onkologických ochorení. Očkovať bude v piatok (17. 6.) v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v Petržalke, na očkovanie odporúča registrovať sa. Zaočkuje tiež staršie ako 12-ročné deti či dospelých, tí si však budú musieť vakcínu uhradiť.

"HPV môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory – rakovina vagíny, penisu alebo konečníka. Dostupná je účinná prevencia vo forme očkovania a preventívnych prehliadok," konštatuje lekár kraja a šéf odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay.

Zaočkovať sa budú môcť dať všetky 12-ročné dievčatá a chlapci, v ich prípade je očkovanie plne hradené zo zdravotného poistenia. Neplnoleté deti sa môžu očkovať len za prítomnosti a súhlasom zákonného zástupcu. Na očkovanie môžu prísť aj staršie deti a dospelí, tí si však budú musieť vyzdvihnúť a uhradiť vakcínu v lekárni. Kraj odporúča vopred sa registrovať. Očkovať sa bude dať aj bez registrácie, prednosť budú mať ľudia s objednaným termínom. Očkovacia schéma HPV sa skladá z dvoch, respektíve troch dávok. Deti do 15 rokov majú dostať spolu dve dávky, druhú dávku päť až 13 mesiacov po prvej. Staršie osoby majú dostať tri dávky, v rozostupe dvoch a šiestich mesiacov po prvej. Kraj bude podávať len prvé dávky.

Deň očkovania proti HPV vírusu sa uskutoční v piatok od 12.00 do 17.45 h. Akcia sa koná pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR a Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti SLS v spolupráci s pacientskymi organizáciami Nie rakovine a Liga proti rakovine.

Rakovina krčka maternice je zhubné ochorenie, ktoré v 99 % prípadoch vyvoláva ľudský papilomavírus (HPV). Je to druhá najčastejšia rakovina u žien na Slovensku veku od 0 do 45 rokov. Denne je toto ochorenie diagnostikované v priemere dvom ženám. V roku 2020 na túto diagnózu 284 žien zomrelo.