Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nutricheq: Nedostatkom vo výžive batoliat je veľký príjem cukru a soli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Vyplýva to z výsledkov on-line dotazníku, ktorý od apríla do októbra minulého roka zozbieral anonymné dáta o stravovaní 1166 batoliat.

Bratislava 3. júna (TASR) - Medzi najzávažnejšie nedostatky vo výžive batoliat patria nadmerný príjem cukru a soli či nedostatok ovocia a zeleniny. Rovnako aj nadmerná konzumácia neupraveného kravského mlieka a nedostatočná konzumácia mliečnych produktov. Vyplýva to z výsledkov on-line dotazníku Nutricheq, ktorý od apríla do októbra minulého roka zozbieral anonymné dáta o stravovaní 1166 batoliat.

"Výživa počas prvých 1000 dní života človeka formuje základy jeho optimálneho vývoja, metabolizmu a môže pozitívne naprogramovať stravovacie návyky či chuťové preferencie a zároveň znižuje riziko civilizačných ochorení, akými sú napríklad obezita, cukrovka typu II., alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia a podobne. Je preto veľmi dôležité venovať jej dostatočnú pozornosť," povedal predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti Milan Kuchta.

Výsledky dotazníka tiež ukázali, že až 40 percent detí pravidelne jedáva pred obrazovkou mobilu alebo televízie, čo môže podľa odborníkov narušiť vnímanie vnútorného pocitu sýtosti, chuti, vône a konzistencie jedla a negatívne tak ovplyvniť správne stravovacie návyky v budúcnosti.

Na nedostatky treba podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Eleny Prokopovej rodičov upozorňovať. "V rukách všeobecného lekára pre deti a dorast je nielen riešenie akútnych stavov, ale aj pravidelná prevencia a podpora rodičov v správnej starostlivosti a stravovaní detí, čo je základným predpokladom zdravého rastu a vývoja našich pacientov. Okrem bezprostredných hrozieb je potrebné zaoberať sa súčasne i naliehavými otázkami súvisiacimi s nevyváženou stravou a zlou životosprávou, ktoré majú korene v ranom detstve," skonštatovala.

Za dotazníkom Nutricheq stoja Slovenská pediatrická spoločnosť a Iniciatíva prvých 1000 dní. Ten má na základe odpovedí vyhodnotiť nedostatky v stravovaní batoliat a navrhnúť ich riešenie. Dotazník je orientačný a výsledky sa majú konzultovať s pediatrom. Dostupný je na webe www.1000dni.sk/nutricheq.