Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Cenotvorba liekov sa zmení, zľavy na doplatky zostanú v inej forme

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Oliver Ondráš

Novela zákona prináša aj zmenu v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie a depotných antipsychotík, ktoré sa vyjmú z osobitného režimu.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Poslanci dnes 76 hlasmi odobrili zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré priniesla vlaňajšia lieková reforma za bývalej vlády. Ako vyplýva z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ich cena by na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii, predtým sa ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v únii a podľa tohto priemeru sa určovali pre domáci trh. Cieľom návrhu má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov.

Legislatívny rámec má tiež priniesť sprísnenie vstupu prvých generických liekov na trh. Cena týchto liekov má byť po novom nižšia o 35 percent oproti cene originálneho lieku. Momentálne je to 30 percent. Zavádza sa tiež podmienka na vstup tzv. biologicky podobných liekov, ktorých cena musí byť nižšia o 20 percent v porovnaní s originálom. Od týchto zmien očakáva rezort zdravotníctva v budúcom roku úsporu 1,5 milióna eur.


Richard Raši
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zľavy na doplatkoch za lieky


Poslanci schválili aj poslanecký návrh predsedu zdravotníckeho výboru Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý reagoval na snahu ministerstva zdravotníctva umožniť lekárňam dávať pacientom zľavy na doplatkoch. Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu, zľava bude môcť byť maximálne polovica z doplatku. Pôjde na úkor marže lekární a v tomto prípade sa nebude deliť medzi poistenca a zdravotnú poisťovňu ako to bolo v prípade vernostných systémov v lekárňach, ktoré sa rušia.

Novela zákona prináša aj zmenu v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie a depotných antipsychotík, ktoré sa vyjmú z osobitného režimu. Tie si v súčasnosti lekári nakupujú sami. Do decembra 2011 im ich, prípadne pacientovi, dávala lekáreň na základe receptu, ktorej to potom preplácala zdravotná poisťovňa. Zmena má spočívať v návrate k pôvodnému stavu. Ako ministerstvo poukázalo v materiáli, v mnohých prípadoch dochádzalo k omeškaniu vakcinácie, a to najmä z finančných dôvodov.

Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska prezidenta platiť od 1. januára budúceho roka. Návrhy na zmeny prišli od ministerstva zdravotníctva ani nie rok po tom, ako začal platiť nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý presadilo ministerstvo pod vedením Ivana Uhliarika (KDH). Ten je účinný od decembra 2011.

Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) neúspešne navrhoval, aby pacienti mali cez svoje organizácie zabezpečené zastúpenie v kategorizačných komisiách a kategorizačných radách, ktoré spolurozhodujú o výške úhrady za lieky. Člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo tvrdil, že jedným z najväčších problémov, ktorý trápi pacientov v slovenskom zdravotníctve, je výška doplatkov za lieky predpísané na recept. "Pacienti sa podieľajú na vytváraní finančných zdrojov pre zdravotníctvo, nemajú však možnosť zúčastňovať sa na procese kategorizácie liekov, zdravotníckych pomôcok, špeciálnych zdravotníckych materiálov a dietetických potravín," upozornil Novotný.