Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Cenu Amazonka získali dve mamografické pracoviská v Trnave

Na ilustračnej snímke záber na mamografické vyšetrenie prsníkov. Foto: TASR – František Iván

Obe pracoviská poskytujú vyšetrenia v rámci národného organizovaného skríningového programu od roku 2019.

Trnava 23. júna (TASR) – Dve z celkových pätnástich preverených skríningových mamografických pracovísk v rámci Slovenska sa nachádzajú v Trnave a ich zástupcovia si v stredu v predvečer 42. Slovenského rádiologického kongresu prevzali Cenu pacientskych organizácií Amazonka. Ocenenie udelili Rádiologickej klinike Fakultnej nemocnice (FN) Trnava a Inštitútu zobrazovacej diagnostiky MRI v Trnave. Na odovzdávaní sa zúčastnili zástupcovia Národného onkologického inštitútu a Slovenskej rádiologickej spoločnosti (SRS).

Odovzdávanie ocenení združení Ružová Stužka, Europa Donna Slovakia a Amazonky sa postupne uskutočňuje vo všetkých 12 mestách, kde sa preverené skríningové mamografické pracoviská nachádzajú. Sú súčasťou osvety o potrebe prevencie onkologických ochorení prsníka. Na Slovensku podľa prezidentky SRS Viery Lehotskej prebieha organizovaný skríning od septembra 2019. V roku 2020 sa na účasti na ňom odrazila pandémia ochorenia COVID-19. Podľa predsedníčky sekcie mamárnej diagnostiky SRS Jany Slobodníkovej preverené pracoviská podliehajú prísnemu auditu, disponujú kvalitným technickým, odborným i ľudským potenciálom a zabezpečujú v prípade potreby celkový manažment pacientky. „Je potrebné pacientky edukovať, že na takýchto pracoviskách dostanú komplexnú starostlivosť,“ povedala.

Inštitút zobrazovacej diagnostiky MRI sa nachádza na Mestskej poliklinike v Trnave a podľa rádiológa špecialitu na diagnostiku ochorení prsníka Mareka Kopáčika ročne v ňom urobia 10.000 mamografických vyšetrení. „Robíme toto vyšetrenie, ultrazvuk a ak je to potrebné, aj core-cut biopsiu a prípadne magnetickú rezonanciu prsníkov. U nás sú pacientky objednávané na presný čas, čo umožnilo aj počas pandémie v roku 2020 urobiť rovnaký, ba dokonca o niečo vyšší počet vyšetrení ako v roku predchádzajúcom,“ povedal.

Obe pracoviská poskytujú vyšetrenia v rámci národného organizovaného skríningového programu od roku 2019. „Štandardne ročne vyšetríme okolo 3000 pacientok, ženy s problémami prsníkov vyšetrí naše mamologické centrum. Vďaka multidisciplinárnemu prístupu poskytujeme komplexnú starostlivosť. Pacientka to má pod jednou strechou vrátane ultrazvukového vyšetrenia, magnetickej rezonancie, v nadväznosti na to mamologickú komisiu a onkologickú starostlivosť,“ uviedol primár rádiologickej kliniky Andrej Klepanec.

Ročne by podľa kritérií mamografického skríningu malo vyšetrenie na Slovensku absolvovať viac ako 360.000 žien vo veku 50 až 69 rokov.