Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ceny voľnopredajného sortimentu v lekárňach narástli mierne

Ilustračné foto Foto: TASR

Pri liekoch na lekársky predpis sú ceny regulované štátom, inflácia tam podľa asociácie aktuálne nezohráva zásadnú rolu.

Bratislava 30. júna (TASR) - Ceny voľnopredajného sortimentu v lekárňach narástli mierne. Členovia Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární (APSL) na Slovensku zaznamenali rast cien približne o 4,4 až 4,7 percenta. Ceny narástli minimálne najmä pri vitamínoch. TASR informácie poskytol hovorca asociácie Peter Sedláček.

"Situácia v lekárňach týkajúca sa inflácie je výrazne lepšia ako v ostatných oblastiach," skonštatoval podpredseda asociácie Róbert Nemčický. Minimálne zvyšovanie cien bolo podľa APSL pri vitamínoch, a to o 1,6 percenta. Pri zdravotníckych pomôckach evidujú lekárne nárast cien o 3,9 percenta. Naopak, výraznejšie zdražovanie sa týka kategórií domácnosť, lekárenská elektronika (viac ako 21 percent) alebo výživa (9,8 percenta).

Pri liekoch na lekársky predpis sú ceny regulované štátom, inflácia tam podľa asociácie aktuálne nezohráva zásadnú rolu. "V prípade receptových liekov sú ceny liekov a doplatky pacientov stabilné, respektíve pri pravidelných kategorizáciách majú tendenciu klesať," potvrdil Nemčický.

Šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar pre TASR skonštatoval, že Slovensko má jednu z najprísnejších regulácií cien liekov. "Pri zvyšovaní treba splniť mnoho prísnych podmienok, pričom sa nesmie prekročiť európska referenčná cena lieku, čo je aritmetický priemer troch najnižších cien spomedzi úradne určených cien lieku v iných členských štátoch EÚ," ozrejmil. Zachar pripomenul, že pri mnohých liekoch uhrádza plnú sumu zdravotná poisťovňa a pacient nič nedopláca.

Ministerstvo zdravotníctva ešte koncom mája pre TASR potvrdilo, že neeviduje žiadosti od výrobcov liekov na novú cenotvorbu a zmeny úhrad zo zdravotného poistenia v rámci kategorizačného zoznamu v dôsledku inflácie.