Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Česko hlási prvého pacienta s možnou ebolou, smrť Brita sa vyšetruje

Jovanka Kostovska na tlačovej konferencii Foto: TASR

Británia oznámila, že začne kontrolovať cestujúcich, ktorí vstupujú do krajiny cez dve hlavné londýnske letiská alebo po železnici vlakom Eurostar z európskeho kontinentu.

Praha/Londýn/Skopje 9. októbra (TASR) - Prvý prípad podozrenia na ebolu ohlásila Česká republika. Muža, ktorý sa pred 22 dňami vrátil z Libérie, hospitalizovali dnes v pražskej Nemocnici na Bulovke. Hovorca nemocnice Martin Šalek pre iDnes.cz potvrdil, že 56-ročný pacient má prejavy nasvedčujúce krvácavej horúčke.

Podľa hovorcu však mohla horúčku a bolesti svalov muža vyvolať napríklad aj horúčka dengue. Vzorky mužovej krvi poslali na testovanie do Berlína, výsledky očakávajú v piatok popoludní.

Británia dnes oznámila, že začne kontrolovať cestujúcich, ktorí vstupujú do krajiny cez dve hlavné londýnske letiská alebo po železnici vlakom Eurostar z európskeho kontinentu, či nejavia známky prítomnosti smrteľného vírusu ebola.

"Posilnené kontroly budú spočiatku zavedené na londýnskych letiskách Heathrow a Gatwick a na železničných staniciach Eurostaru," citovala agentúra Reuters vyhlásenie kancelárie britského premiéra Davida Camerona. "Budú zahŕňať posúdenie nedávnych ciest cestujúcich, s kým boli v styku a kam plánujú ďalej cestovať rovnako ako prípadnú lekársku kontrolu, ktorú uskutoční vyškolený zdravotnícky personál."

V Macedónsku zomrel Brit, u ktorého vzniklo podozrenie na nákazu ebolou, povedal dnes agentúre Reuters pod podmienkou anonymity macedónsky vládny predstaviteľ. Tamojšie úrady uviedli, že izolovali hotel, v ktorom býval. V izolácii v hoteli zostal ďalší Brit a všetci zamestnanci, informovala agentúra Reuters.

Hotel, z ktorého do nemocnice previezli 58-ročného Brita. Ten neskôr zomrel, príčina smrti sa vyšetruje.
Foto: TASR

Podľa vyjadrenia Jovanky Kostovskej z komisie ministerstva zdravotníctva pre infekčné choroby pricestoval Brit, ktorý zomrel, do macedónskeho hlavného mesta Skopje z Británie vo štvrtok 2. októbra a dnes o 15.00 h ho rýchla zdravotná pomoc previezla do nemocnice, kde o niekoľko hodín neskôr zomrel. Muž mal horúčku, vnútorné krvácanie a vracal, pričom sa jeho stav rýchlo zhoršoval.

"To všetko sú symptómy eboly," vyhlásila Kostovská na tlačovej konferencii.

Od marca, keď sa ebola objavila v západnej Afrike, už zabila takmer 4000 ľudí.

Stav španielskej zdravotnej sestry, prvej známej osoby, ktorá sa nakazila ebolou mimo Afriku, sa dnes v Madride zhoršil, v tamojšej izolácii je sedem ľudí.

Kostovská povedala, že vzorky mŕtveho, ktorý sa narodil v roku 1956, poslali do Nemecka na testovanie. Nepotvrdila, že by druhý Brit v hoteli prejavoval známky ochorenia. Úrady zisťujú, či bola obeť v Afrike predtým, ako z Británie pricestovala do Macedónska.