Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

České zdravotnícke odbory vstúpili do štrajkovej pohotovosti

Ilustračné foto Foto: TASR

Odborári by chceli od politikov počuť, ako mienia situáciu riešiť po blížiacich sa voľbách.

Praha 9. októbra (TASR) - České odbory, združujúce rôznych zamestnancov zdravotníctva, vstúpili dnes do štrajkovej pohotovosti.

Informáciu poskytla predsedníčka Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnej starostlivosti Dagmar Žitniková, podľa slov ktorej ide o reakciu na hroziacu krízu v odvetví.

Odborári by chceli od politikov počuť, ako mienia situáciu riešiť po blížiacich sa voľbách.

Výkonná rada odborov poverila Žitnikovú, aby sa opýtala lídrov tých politických strán, ktoré budú zrejme súčasťou nového parlamentu, na ich predstavy o riešenie kritickej situácie v čase, keď viacerým nemocniciam hrozí bankrot, niektoré kúpele už skrachovali a ďalšie sú vo vážnom ohrození.

Podľa Žitnikovej, ktorá považuje za vážnu aj situáciu v zariadeniach sociálnych služieb, odbory na tieto skutočnosti opakovane upozorňovali tak premiéra v demisii Jiřího Rusnoka, ako aj ministra zdravotníctva v demisii Martina Holcáta, či na pôde tripartity aj ďalších členov vládneho kabinetu.

Nespokojnosť českých zdravotníkov sa prejavila už vyhlásením štrajkovej pohotovosti odborárov v Nemocnici na Bulovke v Prahe v uplynulých dňoch.