Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Charita vyšetruje, ako sa sestra nakazila v Sierre Leone ebolou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Charitatívna organizácia Save the Children dnes uviedla, že nenechá kameň na kameni, kým nezistí, ako sa britská sestra nakazila v liečebnom zariadení v západoafrickom štáte Sierra Leone ebolou.

Londýn 5. januára (TASR) - Charitatívna organizácia Save the Children (Zachráňte deti) dnes uviedla, že nenechá kameň na kameni, kým nezistí, ako sa britská zdravotná sestra nakazila v liečebnom zariadení v západoafrickom štáte Sierra Leone ebolou.

Riaditeľ tejto charity v Sierre Leone Rob MacGillivray povedal pre britskú spravodajskú stanicu BBC, že ich organizácia bude vyšetrovať okolnosti, za akých sa nakazila Pauline Cafferkeyová, ktorá pracovala pre charitu v liečebnom centre v západoafrickom štáte Sierra Leone.

"Vynakladáme mimoriadne úsilie, aby zistili zdroj nákazy, a nenecháme pritom kameň na kameni," povedal riaditeľ charity, ktorého citovala agentúra Reuters.

Cafferkeyová (39) sa nachádza v kritickom stave v londýnskej nemocnici Royal Free Hospital. Ebolu jej diagnostikovali minulý týždeň, keď sa vrátila domov zo Sierry Leone.

Západoafrickú epidémiu eboly prvýkrát zistili v Guinei v odľahlej juhovýchodnej oblasti začiatkom roka 2014. Zaznamenaných je už 20.000 prípadov infekcie a takmer 8000 úmrtí, a to práve v Guinei, Sierre Leone a Libérii.

MacGillivray uviedol, že vyšetrovanie charity sa bude zameriavať na to, ako bolo používané ochranné vybavenie a aké boli kontakty medzi jednotlivými ľuďmi.

Nemocnica Royal Free, hlavné britské stredisko na liečbu prípadov eboly, už úspešne vyliečilo britského humanitárneho pracovníka Williama Pooleyho experimentálnym liekom ZMapp, keď muža previezli v auguste naspäť do Británie.

Cafferkeyovú liečia krvnou plazmou od človeka, ktorý prežil ochorenie eboly, a experimentálnym antivirotikom.