Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na ARO klesla, stúpla chrípka a covid

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 46.283 prípadov ARO.

Bratislava 13. marca (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v desiatom kalendárnom týždni klesla o 1,8 percenta. Naopak, chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) stúpla, a to o 29,1 percenta. Stúpli aj prípady ochorenia COVID-19. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 46.283 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1332 osôb," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO nahlásili 4747 ochorení, čo predstavuje 10,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom, najnižšia v Trenčianskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

ÚVZ tiež informoval, že 11 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o jedny detské jasle, šesť materských škôl, tri základné školy a jednu strednú školu.

Hlásené boli aj tri prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) vyžadujúce si hospitalizáciu z Trnavského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 116 takýchto prípadov, sedem sa skončilo úmrtím.

V desiatom týždni bolo nahlásených aj 716 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 vyšetrených metódou RT-PCR. Je to o 11,9 percenta viac než v týždni predtým. Antigénovými testami zachytili 1016 pozitívnych vzoriek, aj tu ide o nárast o 29,9 percenta.

Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola v marci najvyššia chorobnosť vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb. Hospitalizovaných je 511 pacientov. Najviac prípadov od začiatku roka 2023 bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji, najmenej v Žilinskom kraji.