Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku mierne ubudlo prípadov na akútne respiračné ochorenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie.

Bratislava 19. marca (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas 11. týždňa klesla oproti týždňu predtým o 0,2 percenta. Lekári nahlásili 8535 prípadov. Najviac ich bolo v Bratislavskom, najmenej v Trnavskom kraji. TASR o tom v piatok informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia stúpla o 38,6 percenta. Úrad eviduje 540 prípadov. "Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji," priblížil ÚVZ. Choré na chrípku boli najmä deti do piatich rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu nebolo v uplynulom týždni hlásené. V desiatom týždni nepribudol žiadny nový prípad SARI.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Žilinskom kraji stúpla




Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Žilinskom kraji stúpla v 11. kalendárnom týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 4,3 percenta, čo predstavuje chorobnosť 480,7 chorého na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť stúpla najmä vo vekovej skupine od šesť do 14 rokov o 48,9 percenta a v okrese Ružomberok o 96,8 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola v skupine do piatich rokov – 1809,7 chorého na 100.000 obyvateľov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,3 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

Pri chrípke a jej podobných ochoreniach evidoval RÚVZ 69 hlásení, čo predstavuje 22,1 chorého na 100.000 obyvateľov. "V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 41,84 percenta. Chorobnosť stúpla najmä vo vekovej skupine do piatich rokov o 93,18 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u detí do piatich rokov – 92,33 chorého na 100.000 obyvateľov," doplnila Košecká.