Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na ARO v 14. týždni stúpla, viac bolo aj prípadov chrípky

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v 14. kalendárnom týždni nebolo hlásené. Hlásený nebol ani prípad SARI.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas 14. týždňa stúpla oproti týždňu predtým o 12,4 percenta. Lekári nahlásili 7087 prípadov. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, najnižšia chorobnosť bola v Banskobystrickom kraji. TASR o tom v piatok informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia stúpla o 12,8 percenta. Úrad eviduje 290 prípadov. "Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Trenčianskom kraji," priblížil ÚVZ. Choré na chrípku boli najmä deti do piatich rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v 14. kalendárnom týždni nebolo hlásené. Hlásený nebol ani prípad SARI.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.