Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na ARO v 40. týždni stúpla, počet prípadov chrípky klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v 40. týždni hlásili v 44 výchovno-vzdelávacích zariadeniach.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas 40. týždňa stúpla oproti uplynulému týždňu o 0,9 percenta. Lekári nahlásili 31.370 prípadov. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Trenčianskom a Košickom kraji. TASR o tom v piatok informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia klesla o 16 percent. Úrad eviduje 1612 prípadov. "Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Prešovskom kraji," spresnil ÚVZ. Choré na chrípku boli najmä deti do piatich rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v 40. týždni hlásili v 44 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 17 materských škôl v Žilinskom kraji, 16 v Nitrianskom kraji, osem v Košickom kraji, dve v Trnavskom kraji a jednu materskú školu v Prešovskom kraji.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných a zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.