Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na chrípku mierne stúpla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia v tomto týždni v porovnaní s predchádzajúcim stúpla o 0,1 percenta. Menej naopak bolo akútnych respiračných ochorení (ARO), v porovnaní s minulým týždňom o 1,4 percenta. TASR o tom v piatok informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Lekári v tomto týždni nahlásili epidemiológom 39.021 ARO, čo predstavuje 1601 ochorení na 100.000 osôb. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji.

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine nula až päťročných, priebeh ochorení bol komplikovaný u 1345 osôb, čo predstavuje 3,4 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy, vo väčšej miere sa vyskytli i otitídy a pneumónie.

Ochorenia nahlásilo 51 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 41 percent všeobecných lekárov pre dospelých.

Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) v tomto týždni lekári nahlásili 3316 ochorení (136,1 ochorenia na 100.000 obyvateľov), čo predstavuje 8,5 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Prešovskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine nula až päťročných.

Výchovno-vzdelávací proces prerušili tento týždeň v šiestich materských školách.