Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na chrípku v Banskobystrickom kraji výrazne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi adolescentmi.

Banská Bystrica 22. marca (TASR) - Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v Banskobystrickom kraji v porovnaní s uplynulým týždňom opätovne klesol. Výskyt ARO je nižší o 36 percent a CHPO o polovicu. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"V aktuálnom kalendárnom týždni tohto roku je o tretinu menej respiračných ochorení, a takmer o 60 percent menej chorých na chrípku ako v rovnakom kalendárnom týždni 2019," uviedla Tolnayová.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, evidujú v absolútnych číslach v hodnotenom týždni 3346 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1055 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je chrípke podobných 203 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 64 na 100.000 osôb.

Počet chorých na ARO, ale aj CHPO je najvyšší v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom. "Napriek klesajúcemu výskytu týchto ochorení zachovávajú epidemiológovia hlavne v súvislosti s novým koronavírusom prísnu epidemiologickú bdelosť," pripomenula hovorkyňa.

Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva. Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi adolescentmi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.