Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorých na chrípku pribúda, najviac trápi okresy Brezno a Zvolen

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Denisa Horváthová

Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Brezno, Zvolen a Banská Bystrica.

Banská Bystrica 3. februára (TASR) – Výskyt chrípky v Banskobystrickom kraji opäť stúpol. V minulom týždni bol až o 72 percent vyšší v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali aj jeden prípad SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie) u 20-ročnej pacientky z okresu Žarnovica.

"Pacientka sa najskôr sťažovala na zhoršenie dýchania, mala silný kašeľ. Neskôr ju pre zhoršený stav hlavne s dýchaním hospitalizovali na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici v Žiari nad Hronom. Je riziková najmä pre stav po detskej mozgovej obrne a pre viaceré neuromuskulárne ochorenia," uviedla hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. Laboratórne výsledky vyšetrení ešte nemajú k dispozícii.

V okrese Banská Bystrica sa vyskytol aj prípad sérologicky potvrdenej vírusovej hepatitídy. Epidemiológovia doteraz nezaznamenali ani jeden prípad ochorenia na novú chrípku AH1N1.

Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Brezno, Zvolen a Banská Bystrica. RÚVZ eviduje 9989 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 2477 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Chrípka a jej podobné ochorenia najviac trápi ľudí v okresoch Brezno, Zvolen, Banská Bystrica, Poltár a Revúca. RÚVZ eviduje 1361 prípadov, čo je 338 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom a môže končiť úmrtím. Pri väčšine smrteľných prípadov ľudia neboli zaočkovaní.