Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorých na chrípku je v Banskobystrickom kraji už veľmi málo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať.

Banská Bystrica 14. júna (TASR) - Mierny nárast počtu chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) eviduje v tomto týždni Regionálny úrad verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Naopak, počet chorých na chrípku je výrazne menší.

Ako informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, v 24. kalendárnom týždni sa počet chorých na ARO zvýšil v kraji o päť percent. "Naopak, chrípky je menej o 40 percent a v absolútnych číslach je to už minimum," priblížila.

V porovnaní s 23. kalendárnym týždňom však mierne stúpol počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Patria tam napríklad zápalové ochorenia horných dýchacích ciest.

V 24. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, len 761 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 259 osôb na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli len v 13 prípadoch, čo je chorobnosť len 4,5 osoby na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Zvolen a Brezno. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, najvyšší počet pacientov je v okresoch Poltár a Žiar nad Hronom.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. "Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa potom podceňuje aj samotná chrípka," pripomína RÚVZ. Tá je iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.