Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka aj koronavírus sa prenášajú skôr, ako sa objavia príznaky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa hlavného hygienika možno naraz ochorieť na chrípku aj COVID-19.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Vírus chrípky i nový koronavírus sa môžu prenášať z človeka na človeka skôr, než sa u infikovaného objavia prvé príznaky ochorení. "Ani chrípka a ani COVID-19 nie sú banálne ochorenia. Obe môžu mať ťažký priebeh, spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, viesť k trvalým zdravotným následkom a dokonca spôsobiť smrť," upozorňuje hlavný hygienik Ján Mikas.

V prípade chrípky býva riziko šírenia nákazy najvyššie prvých päť až sedem dní po tom, čo sa u človeka objavia príznaky. Infekčný môže byť aj deň pred príznakmi. "V prípade nového koronavírusu je u ľudí podstatne náročnejšie stanoviť dobu infekčnosti. Osoby sú infekčné, aj keď nemajú príznaky. Ak by sme to však mali zovšeobecniť, vo väčšine prípadov býva človek nákazlivý dva dni pred príznakmi ochorenia a nákazu môže šíriť najmenej desať dní po tom, čo sa uňho objavili prvé príznaky ochorenia COVID-19," vysvetlil Mikas. Pacienti s ťažkým priebehom môžu byť infekční aj dlhšie.

Podľa hlavného hygienika možno naraz ochorieť na chrípku aj COVID-19. "Pri ochorení jedným vírusom sa dokonca zvyšuje pravdepodobnosť nakazenia ďalším infekčným ochorením, či už vírusovým alebo bakteriálnym. Oslabený organizmus je totiž náchylnejší na ďalšie infekcie," ozrejmil. Súbežný priebeh môže významne zhoršiť zdravotný stav.

Chrípku a COVID-19 obvykle nie je možné rozoznať podľa príznakov. Hoci ich spôsobujú rôzne vírusy, príznaky oboch ochorení sú z veľkej časti podobné, vysvetlil hlavný hygienik. Definitívnu odpoveď môže dať len laboratórne vyšetrenie vzorky od pacienta.

Liečba oboch ochorení je v prvom rade symptomatická, čo znamená, že spočíva v zmierňovaní príznakov. Chorí môžu užívať lieky, ktoré znižujú teplotu, zmierňujú kašeľ či bolesť hlavy a kĺbov, prípadne potláčajú zápal dýchacích ciest. Aj v prípade mierneho priebehu ochorenia COVID-19 a chrípky Úrad verejného zdravotníctva SR dôrazne odporúča zostať doma a ochorenie „vyležať“.

Vo vážnejších prípadoch sa na liečbu používajú antivirotiká, teda lieky, ktoré bránia rozmnožovaniu vírusov, a tým môžu skrátiť trvanie infekcie. Antibiotiká sú proti vírusovým ochoreniam ako chrípka a COVID-19 neúčinné. Význam ich použiť má vtedy, ak sa k vírusovému ochoreniu pridruží bakteriálna infekcia.

Ak sa prejavia príznaky respiračného ochorenia, treba sa izolovať od ostatných a najprv telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. V prípade mimoriadnych zdravotných udalostí treba volať priamo na číslo 155 a informovať dispečing, že môžete mať ochorenie COVID-19.