Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka v Banskobystrickom kraji stále stúpa

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chorých na chrípku je najviac v okresoch Veľký Krtíš, Brezno, Revúca, Lučenec a Banská Bystrica.

Banská Bystrica 17. januára (TASR) - Až o 109 % stúpol za týždeň v Banskobystrickom kraji počet prípadov chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) je v medzitýždňovom porovnaní vyšší o 15 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v B. Bystrici Mária Tolnayová.

"Tak, ako predpokladali epidemiológovia, výskyt akútnych respiračných ochorení i chrípky v Banskobystrickom kraji sa po nástupe žiakov do škôl a občanov na pracoviská výrazne zvýšil," uviedla. Medziročné porovnanie ale vychádza priaznivejšie - výskyt ARO je nižší o 14 percent, výskyt chrípky o vyše 21 percent. Epidemiológovia však nezachytili v aktuálnom, 3. kalendárnom týždni, ani jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) či chrípky AH1N1.

RÚVZ v rámci kraja aktuálne eviduje 5559 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 1535 na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Vo výskyte CHPO, ktoré sa vyčleňujú zo všetkých akútnych respiračných ochorení, zaevidovali epidemiológovia 625 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 173 na 100.000 osôb. Tieto údaje epidemiológovia banskobystrického RÚVZ analyzovali na základe hlásení 54 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 56 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja.

Najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji hlásia okresy Rimavská Sobota (takmer 900 prípadov), Lučenec (646) a Veľký Krtíš (567). Len o niečo menej chorých je v okresoch Revúca, Brezno, Žiar nad Hronom, a Žarnovica. Chorých na chrípku je najviac v okresoch Veľký Krtíš, Brezno, Revúca, Lučenec a Banská Bystrica. V porovnaní s uplynulým týždňom stúpol aj počet komplikácií z uvedených ochorení. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín, zápalmi stredného ucha a zápalom pľúc.