Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka klope na dvere, nedajte jej šancu a zaočkujte sa zadarmo

Foto:

Bolesti hrdla, hlavy, svalov a kĺbov, nádcha a kašeľ, pocit únavy, či horúčka. Toto všetko sú príznaky chrípky, ktorá sa považuje za akútne vírusové ochorenie.

Bratislava 1. októbra (OTS) - Chrípka sa rýchlo šíri z človeka na človeka vzdušnou cestou. Patrí k závažným zdravotným problémom, ktoré môžu spôsobiť ťažké stavy a dokonca aj smrť u vysoko rizikových skupín ako sú malé deti, seniori, ľudia so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho systému a imunitnými poruchami. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou, to znamená kašľom, kýchaním alebo fyzickým kontaktom s nakazenou osobou. Objavuje sa najmä počas chladných mesiacov, približne od októbra až do konca apríla.

„Prevencia je pre nás mimoriadne dôležitá a Union zdravotná poisťovňa preto aj v tomto roku v záujme podpory prevencie hradí všetky tri vakcíny proti chrípke v plnej výške ich ceny všetkým svojim poistencom. To znamená, že naši poistenci za vakcínu proti chrípke v lekárni nič nemusia doplácať,“ uviedla členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne, Elena Májeková. Medzi Union zdravotnou poisťovňou plne hradené vakcíny patria INFLUVAC TETRA, VAXIGRIP TETRA a INFLUVAC. Samotné očkovanie pozostáva z jednej dávky.

„Očkovanie je jednoznačne najúčinnejšou možnosťou prevencie sezónnej, ale aj pandemickej chrípky. Za 7 až 10 dní po zaočkovaní začne telo vytvárať protilátky proti vírusu. Tieto protilátky ochránia pred podobným vírusom. Ochorieť na chrípku je možné aj pri očkovaní, no jej prejavy nebudú také vážne, ako by boli bez zaočkovania,“ dopĺňa špecialistka vývoja programov zdravia Union zdravotnej poisťovne, Miroslava Jurčáková. Niektorí ľudia by však nemali byť zaočkovaní bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom. Ide o ľudí, ktorí majú ťažkú alergiu na slepačie vajcia, ľudia, ktorí mali závažnú reakciu na očkovanie proti chrípke v minulosti a deti mladšie ako 6 mesiacov. Taktiež by sa očkovanie malo odložiť u pacientov s horúčkovitým ochorením alebo akútnou infekciou.