Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V prípade pandémie chrípky by nebolo dosť nemocničných postelí

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Odborné usmernenie ministerstva zdravotníctva preto hovorí o potrebe vytvoriť na poskytovanie zdravotnej starostlivosti celkovo 7700 reprofilizovaných lôžok.

Bratislava 29. januára (TASR) - Slovensko nemá dostatok lôžok na hospitalizáciu pacientov počas prípadnej pandémie chrípky. Odhaduje sa, že pokiaľ by chrípka postihla 25 až 45 percent populácie, muselo by sa hospitalizovať naraz od 20.500 do 36.500 osôb. Zdravotná starostlivosť by sa preto musela podľa informácie o pripravenosti SR na pandémiu, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie, poskytovať aj v iných ako nemocničných zariadeniach.

"Tento počet mnohonásobne prekračuje súčasné kapacity infektologických pracovísk zdravotníctva Slovenskej republiky. Z uvedeného dôvodu sa predpokladá na poskytovanie zdravotnej starostlivosti využitie ubytovacích a stravovacích kapacít v pôsobnosti iných rezortov a ďalšie, čo bude vyžadovať vyhlásenie núdzového stavu v SR," konštatuje sa v materiáli. Slovensko je však podľa neho na pandémiu pripravené.

Odborné usmernenie ministerstva zdravotníctva preto hovorí o potrebe vytvoriť na poskytovanie zdravotnej starostlivosti celkovo 7700 reprofilizovaných lôžok, pre ktoré bude potrebné personálne vyčleniť 3550 zdravotníckych zamestnancov. V rámci pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva (MZ) Slovenskej republiky sa zabezpečuje u 59 lôžkových poskytovateľov pripravenosť na poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti v čase pandémie.