Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka počas poslednej sezóny potrápila vyše 226-tisíc Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chrípka je vysoko nákazlivé vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Počas poslednej chrípkovej sezóny 2012/2013 potrápila chrípka a jej podobné ochorenia na Slovensku vyše 226.000 ľudí, čo predstavuje 13,3 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení (ARO). "Aktivitu chrípky možno charakterizovať ako vyššiu v porovnaní s predchádzajúcou sezónou," konštatoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Medziročne sa zaznamenalo o vyše tretinu prípadov viac.

Doterajšie skúsenosti ukazujú, že počet ochorení sa v priebehu januára zvyšuje, chrípka zvyčajne vrcholí koncom mesiaca a začiatkom februára kulminuje v epidémiu, ktorá postupne postihuje celé Slovensko. Lekári v rámci prevencie odporúčajú očkovania. Túto možnosť využilo 4,6 percenta populácie. Okrem toho sa odporúča aj časté umývanie rúk teplou vodou a mydlom, ako aj zakrývanie si nosa a úst pri kašľaní či kýchaní.

Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Chrípka je vysoko nákazlivé vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia.