Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka v Banskobystrickom kraji výrazne ustúpila

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní klesol o vyše 17 percent a výskyt chrípky je nižší o 30 percent.

Banská Bystrica 18. apríla (TASR) - Iba 908 osôb s akútnymi respiračnými ochoreniami (ARO) registroval v aktuálnom týždni krajský Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Chrípku a jej podobné ochorenia zaznamenali len u 39 pacientov. Výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní klesol o vyše 17 percent a výskyt chrípky je nižší o 30 percent. Údaje vychádzajú z hlásení 52 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

"Aj v porovnaní s rovnakým obdobím uplynulého roku je výskyt týchto typov ochorení výrazne nižší," uviedla pre TASR hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. "ARO aj chrípka klesli tento týždeň s výnimkou dvoch okresov – Zvolen a Rimavská Sobota. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Zvolen, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 180 prípadov a Rimavská Sobota so 152 prípadmi. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Zvolen a Poltár," doplnila.

Z hľadiska veku tieto ochorenia najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva od 20 do 59 rokov a najmenšie deti. "Už druhý týždeň vykazujú štatistiky v BBSK nulový výskyt zápalu pľúc," dodala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici.