Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku chýbali vakcíny proti chrípke

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prevencia chrípky a jej podobných ochorení sa zameriava na zabránenie prenosu vírusov z chorého na zdravého človeka, ako aj na posilnenie celkovej odolnosti organizmu.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Na Slovensku chýbali vakcíny proti chrípke. Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo farmaceutické firmy, aby doplnili zásoby.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková hovorí, že už je v lekárňach viac ako 80.000 nových vakcín. Ich nedostatok podľa nej spôsobilo to, že farmaceutické firmy sa pri objednávaní vakcín riadili počtami z minulého roka, keď bola zaočkovanosť proti chrípke veľmi nízka.

Vyzvali sme ich, aby doplnili zásoby, jedna farmaceutická firma už tak aj urobila, podľa našich informácií už viac ako tri dni je v lekárňach viac ako 80.000 nových vakcín,“ povedala v stredu (13.11.) hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Viceprezident Asociácie súkromných lekárov, ktorý v asociácii zastupuje všeobecných lekárov pre dospelých, Dušan Lipták potvrdil, že vakcíny chýbajú. „Všetky poisťovne vyhlásili, že uhradia očkovanie pre všetkých svojich poistencov, ktorí budú mať záujem o očkovanie proti chrípke, bohužiaľ, stalo sa, že nie sú vakcíny,“ uviedol Lipták.

Pred piatimi až šiestimi rokmi bolo podľa Liptáka na Slovensku proti chrípke zaočkovaných 12 percent obyvateľov, momentálne sa tento údaj pohybuje okolo piatich percent. Za nízku zaočkovanosť môže podľa neho nízka osveta, aké pozitíva a negatíva očkovanie prináša. „Tých pozitív prináša veľmi veľa, hlavne u starších, lebo aj keď dostanú chrípku, má ľahší priebeh a nekončí hospitalizáciou,“ objasnil. Dodal, že v západnej Európe sa zaočkovanosť starších ľudí pohybuje na úrovni 40 až 60 percent.

Prevencia chrípky a jej podobných ochorení sa zameriava na zabránenie prenosu vírusov z chorého na zdravého človeka, ako aj na posilnenie celkovej odolnosti organizmu. "Najefektívnejšou ochranou je očkovanie. Prvý nárast chrípkových ochorení sa očakáva na základe dlhoročných sledovaní v decembri. To znamená, že očkovanie je najvhodnejšie vykonať v priebehu októbra až novembra, aby sa včas stihli vytvoriť protilátky," uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Očkovanie svojim poistencom hradia nad rámec zákona všetky tri zdravotné poisťovne. "Postup je jednoduchý, stačí, ak pacient navštívi svojho všeobecného lekára, ktorý mu predpíše vakcínu proti chrípke. Pacient si následne vyberie vakcínu v lekárni, vráti sa k svojmu všeobecnému lekárovi a ten ho zaočkuje," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Chrípková sezóna začína v októbri daného roka a trvá až do apríla nasledujúceho roka.