Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka zatvorila v Banskobystrickom kraji brány troch materských škôl

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najvyšší počet chorých na je v okrese Zvolen, Rimavská Sobota, Brezno a Lučenec.

Banská Bystrica 8. februára (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) v 6. týždni v Banskobystrickom kraji stúpla. Pre ich zvýšený výskyt mali tento týždeň "chrípkové prázdniny" v troch materských školách, a to dve v okrese Žiar nad Hronom a jednej v okrese Poltár.

Banskobystrický regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) aktuálne na základe hlásení lekárov eviduje v kraji celkom 7460 chorých na ARO, čo je chorobnosť takmer 2162 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 983 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 285 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Zvolen, Rimavská Sobota, Brezno a Lučenec. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Veľký Krtíš, Revúca a Zvolen. Z hľadiska veku je najviac chorých medzi ekonomicky činným obyvateľstvom, žiakmi základných škôl a medzi deťmi do piatich rokov. Najnižšia chorobnosť je medzi seniormi.