Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre chrípku sú zavreté školy, jeden pacient so SARI umrel

Tlačová konferencia Úradu verejného zdravotníctva SR na tému: Chrípka - aktuálna situácia, diagnostika, opatrenia, a štatistika. Na snímke hlavný hygienik SR Ivan Rovný a vedúca Odboru lekárskej mikrobiológie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Edita Staroňová. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyučovanie je prerušené v ZŠ Malachov, v obciach Bacúch, Telgárt a Závadka nad Hronom, v ZŠ vo Veľkých Dravciach (okres Lučenec), MŠ v Hrnčiarskej Vsi (okres Poltár) a MŠ v Ožďanoch.

Banská Bystrica 22. marca (TASR) – Epidemiológovia zaznamenali v 12. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji jedno úmrtie na ťažké akútne respiračné ochorenie (SARI) a dve ďalšie vážne ochorenia tohto typu - jedenkrát bola potvrdená chrípka typu B.

"Približne rovnaký výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), prerušené vyučovanie v siedmich materských a základných školách (MŠ a ZŠ), tak vyzerá epidemiologická situácia v 12. kalendárnom týždni," konštatovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Analyzoval ju na základe hlásení 60 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu RÚVZ, ktorý zbiera a analyzuje údaje o chorobnosti za celý región. Obeťou SARI je 63-ročný muž z okresu Banská Bystrica, ktorého prijali do Rooseveltovej nemocnice. Podrobné laboratórne výsledky ešte nie sú známe. Ďalší pacient je z Banskej Štiavnice a má len 38 rokov, leží v žiarskej nemocnici. Pacientkou so SARI je aj 31-ročná žena z okresu Lučenec. Nebola očkovaná, virologické vyšetrenie potvrdilo chrípku typu B.

V kraji bolo 6,7-tisíca chorých

Vyučovanie je prerušené v ZŠ Malachov v okrese Banská Bystrica, v troch ZŠ v okrese Brezno v obciach Bacúch, Telgárt a Závadka nad Hronom. Ďalej v ZŠ s vyučovacím jazykom slovenským aj maďarským vo Veľkých Dravciach (okres Lučenec), MŠ v Hrnčiarskej Vsi (okres Poltár) a MŠ v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota.

V Banskobystrickom kraji eviduje RÚVZ v absolútnych číslach v 12. kalendárnom týždni takmer 6735 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje takmer 1832 chorých na 100.000 obyvateľov. Z tohto počtu je 914 prípadov CHPO, čo je chorobnosť 249 prípadov na 100.000 obyvateľov. Najviac chorých na ARO v absolútnych číslach opäť hlásia okresy Lučenec, Rimavská Sobota a Brezno. Počet chorých na CHPO je najvyšší v okresoch Revúca, Lučenec a Banská Štiavnica. Výskyt ARO v kraji je oproti uplynulému týždňu o zanedbateľné percento nižší, podobný trend je aj v medziročnom porovnaní, dodala Tolnayová.

Počet komplikácií z uvedených ochorení v medzitýždňovom porovnaní mierne klesol na tri percentá. Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, len o niečo nižší počet chorých je aj medzi deťmi ZŠ. Najnižší výskyt je opäť medzi seniormi. Podobný trend je aj vo výskyte CHPO.