Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípková sezóna v Európe potrvá možno až do apríla

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zároveň poukázala na nepresnosť medializovaných informácií, podľa ktorých mala v posledných týždňoch tzv. prasacia chrípka spôsobiť niekoľko úmrtí v Európe.

Bratislava 9. januára (TASR) - Chrípková sezóna v európskych štátoch, ktorá sa začala v októbri 2012, potrvá do marca až apríla 2013. TASR dnes informovala Darina Sedláková zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorej v súčasnosti počet prípadov chrípky narastá a s týmto vzostupom treba rátať ešte nasledujúce štyri až šesť týždňov. "V Európe cirkulujú všetky tri chrípkové vírusy obsiahnuté v sezónnej očkovacej látke," doplnila.

Zároveň poukázala na nepresnosť medializovaných informácií, podľa ktorých mala v posledných týždňoch tzv. prasacia chrípka spôsobiť niekoľko úmrtí v Európe. Tieto informácie sa podľa nej ukázali ako neoverené. "Navyše, názov prasacia chrípka, ktorý použili v súvislosti s týmito avizovanými úmrtiami, je nesprávny. Aj keď tento vírus bol originálne prasací, v roku 2009 zmutoval," uviedla Sedláková. V súčasnej podobe je podľa nej tento typ chrípky už považovaný za klasický sezónny chrípkový vírus.