Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Čo s nežiadúcim ochlpením?

Rast nežiadúcich chĺpkov v netypických lokalitách, u žien napríklad na tvári, či už na brade alebo nad hornou perou, u mužov napríklad na chrbte spôsobuje starosti.

Bratislava 12. októbra (TERAZ.sk - OTS) - Tento zvyčajne estetický problém nám často spôsobuje komplexy a má za následok nadmerný pokles sebavedomia. Nehovoriac o tom, že vďaka genetike sú to niekedy tmavé a veľmi husté chĺpky.

Nadmerné ochlpenie býva často následkom zdravotných problémov. Poruchy menštruačného cyklu, nadmerná produkcia testosterónu sa môžu prejaviť vznikom kožných ochorení – akné, ale aj tým, že začnú chĺpky rásť napríklad na prsiach okolo bradaviek. Najťažšia forma nadmerného ochlpenia sa nazýva hirzutizmus. Prejaví sa vtedy, keď je v ženskom tele príliš veľa mužských pohlavných hormónov a chĺpky začnú rásť tam, kde zvyknú rásť mužom.

Väčšina z nás by sa najradšej nežiadúcich chĺpkov natrvalo zbavila. Bezbolestná metóda asi neexistuje, ale sú také, ktoré sa aspoň trocha k tomu približujú. Bežné je holenie, vytrhávanie a odstraňovanie voskom, nie sú to však metódy na trvalé odstránenie ochlpenia.

Najefektívnejšia je laserová epilácia. Vykonáva sa pomocou laseru. Tie najmodernejšie nepoškodzujú pokožku, lebo ju pred zákrokom chladia a svojím pôsobením sa dostávajú až ku korienku. Ošetrenie je minimálne bolestivé a treba ho viackrát opakovať, aby sa zničili všetky korienky v rastovej fáze vlásku. Pokiaľ podobné problémy máte, skúste si pozrieť medicalmkp.sk, určite nájdete riešenie.