Bratislava 6. marca (OTS) - Histamín je biologicky aktívna látka nachádzajúca sa v mnohých živých organizmoch. Je prítomný
v niektorých baktériách, rastlinách (napr. pŕhľava dvojdomá), či
v jede hmyzu (osy a včely).
Niektoré potraviny majú prirodzene vysoký obsah histamínu. Patria sem staršie a fermentované potraviny a alkohol (najmä červené víno). Niektorí ľudia sú na histamín v potravinách citlivejší viac ako iní. Vtedy sa môže prejaviť
ochorenie známe ako histamínová intolerancia.
U ľudí sa histamín nachádza takmer vo všetkých tkanivách. Je súčasťou obranného systému tela. Ukladá sa predovšetkým v granulách žírnych buniek. Akonáhle sa histamín uvoľní z týchto granúl, vyvolá v tele rôzne účinky. Patria medzi ne: kontrakcia hladkého svalstva pľúc, maternice a žalúdka; dilatácia krvných ciev (ktorá zvyšuje priepustnosť a znižuje krvný tlak); stimulácia sekrécie žalúdočnej kyseliny a zrýchlenie srdcového rytmu. Histamín tiež slúži ako neurotransmiter, ktorý prenáša chemické správy medzi nervovými bunkami.
Alergia
Pri alergií
niektoré látky, ktoré sú pre bežných ľudí neškodné,
pôsobia ako spúšťače. Medzi najbežnejšie alergény patria
peľ, srsť, roztoče alebo prach. Imunitný systém alergika ich vidí ako hrozbu a podľa toho aj reaguje. Mastocyty (žírne bunky) začnú uvoľňovať histamín v
nadmernom množstve. Zámer imunitného systému je udržať nás v bezpečí. Avšak nadmerná reakcia spôsobí viditeľné príznaky alergickej reakcie, vrátane výtoku z nosa, slzenia očí, zúženia priedušiek a opuchu tkanív. Tieto príznaky sa zmierňujú antihistaminikami.
Histamín tiež prispieva k generalizovaným alergickým stavom, ako je
anafylaxia (závažná a často smrteľná reakcia po vystavení sa antigénu, s ktorým sa už predtým telo stretlo).