Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Malí pacienti s cukrovkou majú v detskej nemocnici nové ambulancie

Počet detí s diabetes mellitus 1. typu nielen narastá, ale postupne sa aj presúva do nižších vekových kategórií.

Bratislava 15. mája (TASR) - Malí pacienti s cukrovkou sa budú v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) liečiť v nových ambulanciách diabetologického centra. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

Modernizácia ambulancií v hodnote 78.000 eur sa realizoval za pomoci Občianskeho združenia Diador. Pacienti sa budú liečiť v dvoch ambulanciách pre deti a dorast. Súčasťou nových priestorov sú aj samostatné edukačné miestnosti pre edukačnú sestru a asistentku výživy, ktoré sa využívajú na vzdelávanie rodičov a detí nielen u novodiagnostikovaných pacientov, ale aj v rámci reedukácií už liečených pacientov.

V ambulanciách diabetologického centra lekári ročne vyšetria viac ako 4500 detských pacientov. Okrem detí s ochorením diabetes mellitus všetkých typov tu liečbou prechádzajú aj pacienti s poruchami glukózovej tolerancie či renálnymi glykozúriami. Ide o deti, ktorých glykémie v krvi sú v poriadku, ale cukor je prítomný v moči. Liečia sa tu aj hypoglykemické, životohrozujúce stavy. V evidencii centra je viac ako 850 detí z celého Slovenska, z nich 650 s diagnózou diabetes melitus.

Diabetes mellitus je závažné autoimunitné ochorenie s narastajúcim výskytom. "Keď som pred 30 rokmi nastupoval ako mladý lekár, mali sme na Slovensku 2,8 nových prípadov na 100.000 detí. Dnes máme incidenciu 20,3 na 100.000 detí," povedal Ľubomír Barák, primár I. detskej kliniky pre diabetologické centrum. Slovensko sa napriek tomuto nárastu pohybuje vo výskyte diabetu u detí v strede rebríčku krajín Európy. Ak sa hodnotí percentuálny nárast nových pacientov s diabetom oproti predošlému roku, je Slovensko spolu s Českou republikou, Maďarskom a Rakúskom na čele tohto rebríčka. "Rastie to enormným tempom a príčinu nepoznáme. Pri diabetes 2. typu je rizikovým faktorom obezita aj nesprávna životospráva, ale pri 1. type tieto faktory nehrajú žiadnu úlohu. Odborníci na celom svete sa snažia dopátrať, prečo sledujeme takýto nárast ochorenia, ale zatiaľ bez výsledku. Aj naše pracovisko participuje v mnohých európskych a celosvetových epidemiologických štúdiách," hovorí Barák.

Počet detí s diabetes mellitus 1. typu nielen narastá, ale postupne sa aj presúva do nižších vekových kategórií. Kým v minulosti sa najčastejšie vyskytol v pubertálnom veku, medzi 14. až 16. rokom, v súčasnosti je to už medzi 10. až 12. rokom. Podľa Baráka sa však častejšie objavujú nové prípady u detí mladšie ako šesť rokov, lekári sa s diabetom stretávajú dokonca aj u mesačného dieťaťa. Zvyšuje sa aj počet detí s diabetom 2. typu, ktorý je charakteristický pre dospelých a starších ľudí.

Odborníci hovoria, že pre deti s cukrovkou nie je najväčším problémom pichanie inzulínu, na ktoré si rýchlo zvyknú. Oveľa ťažšie je dodržiavanie celodenného pevného režimu, čo znamená mať pravidelnosť v strave a vylúčiť, resp. výrazne obmedziť v strave voľné sacharidy - čokolády, cukríky a vôbec všetky sladkosti.