Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Cukrovke sa možno vyhnúť kontrolou telesnej hmotnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

S nárastom hmotnosti súvisí príjem cukrov, ktorým sa diabetici musia vo zvýšenej miere vyhýbať.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Výskyt a šírenie diabetu 2. typu neustále narastá. Jedným z hlavných faktorov spojených s výskytom ochorenia je nadmerná telesná hmotnosť a jej zníženie sa preto odporúča nielen pre prevenciu, ale tiež pre kontrolu tohto ochorenia. Zníženie telesnej hmotnosti sa odporúča aj u ľudí, ktorí už majú cukrovku 2. typu. U pacientov, ktorí schudli a dokázali si váhu udržať, sa zistil ústup tohto ochorenia.

"Účinná kontrola telesnej hmotnosti je neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. Zdravá telesná hmotnosť je významnou súčasťou prevencie nielen cukrovky 2. typu, ale aj srdcovo-cievnych chorôb a zhubných rakovinových nádorov," uviedol odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl Peter Minárik.

S nárastom hmotnosti súvisí príjem cukrov, ktorým sa diabetici musia vo zvýšenej miere vyhýbať. "Sladká chuť v prírode signalizuje, že sa jedná o zrelú, výživnú a zdravotne neškodnú potravinu. Vedci predpokladajú, že pôžitok, ktorý väčšina ľudí pociťuje pri konzumácii sladkých potravín a nápojov, je u nich vrodený," povedal Minárik. Diabetici a tí ľudia, ktorí si strážia váhu, podľa jeho slov môžu ako alternatívnu k sladkej chuti využiť nekalorické a nízkokalorické sladidlá.

Boj s obezitou sa zameriava rovnako na príjem energie, ako aj výdaj, a teda na príjem potravy a telesnú aktivitu. Tá vedie k nárastu citlivosti na inzulín, ktorá pretrváva 24 až 72 hodín. "Inzulín nazývame aj ukladací hormón. Ľudia trpiaci rezistenciou na inzulín – diabetici vyžadujú na ich spracovanie vyššiu dávku inzulínu. Pokiaľ je hladina inzulínu vysoká, nie je možné zbavovať sa tukov, k ich spaľovaniu dochádza až po jej znížení. Preto má pri prevencii cukrovky veľký význam telesná aktivita, ktorá vedie k nárastu citlivosti na inzulín, na základe ktorej telo produkuje menšie množstvo inzulínu a človek môže chudnúť," zhrnula fitness trénerka Denisa Lipovská.