Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ďalšie balenia molnupiraviru sa distribuujú do verejných lekární

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Liek je určený pre pacientov s rizikom ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. Rizikovým pacientom ho môže indikovať aj všeobecný lekár.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Ďalšie balenia lieku Lagevrio s obsahom antivirotického liečiva molnupiravir sa distribuujú do lekární. Liek pomáha pacientom s rizikom ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Minulý týždeň ho bolo v lekárňach nedostatok.

"Dodávka posledných 4400 balení lieku Lagevrio 200 mg s obsahom účinnej látky je dostupná pre verejné lekárne. Na základe bilaterálnej zmluvy s výrobcom tak bolo na Slovensko dovezených skoro 35.000 balení daného lieku, čím sa naplnil objem schválený vládou pre toto obstarávanie," spresnila.

Liek je podľa hovorkyne určený pre pacientov s rizikom ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. Rizikovým pacientom ho môže indikovať aj všeobecný lekár. "Má naň nárok pacient s pozitívnym výsledkom testu, zaradený medzi osoby so zvýšeným rizikom ťažkého priebehu ochorenia," priblížila.

Rezort minulý týždeň upozornil na krátkodobý nedostatok lieku vo verejných lekárňach pre výdaj na základe receptu a e-receptu. Dostupný bol v nemocničných lekárňach a pre podávanie v ambulanciách urgentného príjmu.