Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Darovaním vlasov môžu ľudia pomôcť zaobstarať parochňu onkopacientom

Na archívnej snímke nožnice na stole v kaderníctve. Foto: TASR - Martin Baumann

Projekt Vystrihaj sa Slovensko pomáha pacientkam parochňu zaobstarať, pričom darované vlasy využíva dvomi rôznymi spôsobmi.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Darovaním vlasov môžu ľudia pomôcť onkologickým pacientom so zaobstaraním parochne. Pripomína to občianske združenie Liga proti rakovine, ktoré aj tento rok prostredníctvom projektu Vystrihaj sa Slovensko mobilizuje k podpore pacientov s rakovinou.

Liga upozorňuje, že strata vlasov u pacientiek, spôsobená liečbou, môže spôsobiť psychické problémy. "Často sa stretávame s pacientkami, ktoré prežívajú pocity úzkosti, depresie, obávajú sa, ako bude reagovať okolie na ich zmenenú vizáž. Dočasné riešenie straty vlasov v podobe parochne je v náročnom období liečby veľkou pomocou," vysvetlila riaditeľka ligy Eva Kováčová. Mnohé z nich si však podľa nej parochňu nemôžu dovoliť.

Projekt Vystrihaj sa Slovensko pomáha pacientkam parochňu zaobstarať, pričom darované vlasy využíva dvomi rôznymi spôsobmi. "Jednou alternatívou je parochňa z pravých vlasov, ktorá sa vyrába na mieru z darovaných vlasov. Druhá alternatíva je kúpa parochne, ktorú dokážeme pacientke zaobstarať oveľa rýchlejšie. Jej financovanie je zabezpečené odpredaním časti darovaných vlasov, ktoré z kapacitných dôvodov a reálnych možností vlásenkárky nie je možné spracovať," vysvetlila Kováčová.

Okrem podpory pacientov s rakovinou liga pripomína aj dôležitosť prevencie pred onkologickým ochorením. "Spočiatku sa nemusí prejavovať žiadnymi alebo len zanedbateľnými príznakmi. V prípade takýchto spočiatku bezpríznakových ochorení sa využíva tzv. skríning. Hlavnou úlohou onkologického skríningu je odhaliť nádorové ochorenie v skorom štádiu, v ktorom je liečiteľné a vyliečiteľné," ozrejmila liga. Na Slovensku aktuálne fungujú tri skríningové programy – skríning kolorektálneho karcinómu, prsníka a krčka maternice.