Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Darovať krv môžu dobrovoľní darcovia už aj v krompašskej nemocnici

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zdravotnícke zariadenie bude odoberať krv od dobrovoľných darcov dvakrát do mesiaca.

Krompachy 8. septembra (TASR) - Darovať krv na pomoc iným je od piatku 7. septembra možné už aj v priestoroch Nemocnice v Krompachoch. Zdravotnícke zariadenie bude odoberať krv od dobrovoľných darcov dvakrát do mesiaca.

"Všeobecná nemocnica s poliklinikou v Levoči bude dvakrát mesačne posielať svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko-transfúznej stanice priamo do Nemocnice Krompachy," priblížila hovorkyňa spoločnosti Agel Marta Csergeová, pod ktorú spadá krompašské zdravotnícke zariadenie.

Ako ďalej uviedla, odbery krvi budú realizované dva dni v mesiaci stále v piatok od 7. do 10. hodiny. "Darovanie krvi a plazmy je v Nemocnici Krompachy, tak ako aj vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Levoča dobrovoľné a bezpríspevkové, avšak darcovia dostávajú občerstvenie, pričom ich najväčšou odmenou je pomoc ľuďom v ťažkej životnej núdzi," poznamenal riaditeľ krompašskej nemocnice Miroslav Kraus.

Pripomenul, že krv je nenahraditeľná pre liečbu mnohých ochorení, pri zložitých operáciách a záchrane života po úrazoch. "Veríme, že možnosť darovať krv priamo v našej nemocnici bude veľkým prínosom, a že tým oslovíme a prilákame darcov z celého regiónu."

Bezpríspevkovým darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku 18 až 65 rokov. "Deň pred odberom by mal veľa piť, nejesť mastné jedlá, nekonzumovať alkohol a v deň odberu si dať ľahké raňajky," uzavrela Csergeová.