Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Deň výskumu rakoviny 2015

Foto: NVR

Dňa 7. marca 2015 si deviatykrát pripomenieme význam výskumu rakoviny pre ďalšie napredovanie v boji s rakovinou.

Bratislava 19. februára (OTS) - Deň výskumu rakoviny – 7. marec má za cieľ upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu. Prostredníctvom aktivít k tomuto dňu Nadácia Výskum rakoviny každoročne informuje verejnosť, ale aj politikov a slovenskú vládu, že výskum je na začiatku každej liečby! Súčasne však upozorňuje aj na mnohé špecifické problémy, s ktorými sa onkologický výskum a zdravotná starostlivosť o onkologického pacienta na Slovensku stretáva. Snaží sa pripomenúť vláde SR nutnosť prijať Národný onkologický program, postavený na rešpektovaní súčasnej úrovne poznatkov znalostnej spoločnosti.

Symbolom tohto dňa je snežienka, krehký kvietok, ktorý sa aj napriek nepriazni počasia prediera na svet, aby ako prvý privítal jar. Pripomína tak slovenský onkologický výskum, ktorý napriek ťažkostiam, problémom a stálemu nedostatku financií krok za krokom prináša nové poznatky, ktoré pomáhajú víťaziť nad rakovinou. Autorom loga Dňa výskumu rakoviny je akademický maliar Miroslav Cipár.

Heslom tohtoročného Dňa výskumu rakoviny bude heslo Svetového dňa boja proti rakovine (4. 2.) Rakovina – Nie je to mimo nás (Cancer – It Is Not Beyond Us).

Aktivity Dňa výskumu rakoviny 2015


Konferencia Nie je to mimo nás
Štvrtok 5. marec 2015, 9.30 hod., Ústav experimentálnej onkológie SAV Vlárska 7, Bratislava
Konferencia bude demonštrovať možnosti, ale aj potrebu zásadného posunu vo vnímaní boja proti rakovine. Cieľom je zvýšiť povedomie, že každý na úrovni jednotlivca, spoločnosti a vlády môže aktívnym prístupom prispieť k urýchleniu pozitívnych zmien, ktoré sú výsledkom úsilia vedcov, lekárov a pacientov v boji proti rakovine. Spoločným postupom vpred máme potenciál ukázať, že môžeme riešiť problém rakoviny – nie je to mimo nás.
Prednášatelia: Pavel Kotouček, Homerton University Hospital London; Miroslav Hrianka, Slovenská myelómová spoločnosť; Boris Mravec, Ústav experimentálnej endokrinológie SAV, Lekárska fakulta UK; Mária Turzová, Petit Pilates; Ingrid Tonhajzerová, Jesseniova lekárska fakulta UK; Margita Klobušická, Nadácia Výskum rakoviny; Ján Sedlák, Ústav experimentálnej onkológie SAV

11.00 Okrúhly stôl
Dôležitosť výskumu v terciárnej prevencii onkologických pacientov – za účasti reprezentácie vedcov, lekárov, pacientskych organizácii, profesných združení, médií

Deň so snežienkou, osvetová akcia
Piatok 6. marec 2015, 16.00 hod. – 18.00 hod, Nákupné a spoločenské centrum CENTRAL, Metodova 6, Bratislava
Príhovory onkologických vedcov a lekárov, diskusie so záujemcami z radov divákov, verejná zbierka na zakúpenie mikroskopu s fázovým posunom
Koncert kapely FUNNY FELLOWS, Nadácia Výskum rakoviny podporia viceprimátorka hlavného mesta SR Bratislavy MUDr. Iveta Plšeková (16.00 hod.), meteorológ Peter Jurčovič (16.30 hod.), kúzelník Peter Šesták (17.00 hod.), speváci Zdeno Sychra, Ervín Schӧnhauser a slovenský Boccelli Maroš Bango, členovia MUžstva FUtbalových ZAzrakov a ďalší.